Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Af en toe schitterend zicht in de Grevelingen

Datum 19-08-2013
Locatie De nieuwe kerkweg Grevelingen

Het tijd valt verkeerd, dus John en Lia wijken uit naar de Grevelingen. Zou het de moeite waard zijn?

Het getij valt verkeerd uit dus wijken we deze keer uit naar de Grevelingen aan de Kerkweg wel te verstaan ik was eigenlijk nooit zo’n fan van de Grevelingen maar de laatste tijd kan ik het wel waarderen vooral tot een meter of 6 diep want daar is het schitterend daar onder word het wat minder en als je nog wat dieper gaat word het doods Dat is eigenlijk niet zo mooi Peter van Bragt had er een stuk over geschreven en daar word je eigenlijk niet vrolijk van.

Ik haal Lia op en we rijden naar de Kerkweg als we op de parkeerplaats aankomen zijn we een van de eerste maar er hangen donkere wolken boven de Kerkweg en het donderd we besluiten nog even te wachten met optuigen en het water in gaan we drinken eerst maar een bak koffie.

2013-08-19_10.30.19

We houden buienradar in de gaten en na een tijdje waaien de donkere wolken over intussen zijn er al weer wat duikers bij gekomen we tuigen snel op kleden ons om en als ik klaar ben pak ik mijn camera om de voorzet lens er op te zetten ik haal de beschermkap van het onderwaterhuis en ik kijk naar de mooie witte letters van Olympus ik ben vergeten mijn lenskap er af te halen gelukkig kom ik er achter terwijl we nog boven water zijn na dit ongelukje te hebben opgelost gaan we op weg naar het water, we gaan te water en we zwemmen via de de oppervlakte naar de boei en via de ketting gaan we naar beneden en als we boven de eerste reefball aankomen zie ik de dahlia aan de zijkant al staan alleen jammer dat hij helemaal weg gestopt zit en niet mooi open ik heb hier geprobeerd wat foto’s van te maken maar ik ben er na wat pogingen maar mee gestopt ik wilde zo graag de dahlia en een stukje groene achtergrond erop maar mijn configuratie schiet te kort, helaas.

P8193603-001

We gaan de reefballs af en ik zie opvallend veel Noordzee krabben de meeste zitten verstopt in de gaten in de reefballs sommige zitten er boven op het zijn net standbeeldjes ze bewegen geen millimeter.

We komen weer bij de dijk uit en volgen de dijk naar rechts en op sommige plekken is het zicht fantastisch en ben je 20 meter verder dan zit je in een soort bruinige mist en als je weer wat ondieper zit hangt er een soort geel groenachtige mist boven je en dat is heel de duik zo en het leven valt tegen en dan bedoel ik de puitalen en grondels ik heb geen 1 puitaal gezien en alle grondels schoten weg als ik in de buurt kwam en sommige lagen er heel mooi voor wat wel heel mooi was waren de scholen vis die voor je neus aan het rondzwemmen waren vooral waar het goed zicht was.

P8193687

De modellen van deze duik waren de kreeften deze keer konden ze prachtig poseren zo ook een kleine kreeft met een krab als prooi hij was op zijn gemak deze krab aan het opeten en een grotere kreeft die in een hol anderhalve meter verderop lag kwam even poolshoogte nemen en pikte de krab van de kleine kreeft in die er met een noodgang achteruit vandoor ging.

En dan nog de krabben die je altijd tijdens een duik ziet ik vond er een met een kleine vrouwtjes krab tussen de scharen als ik thuis foto’s bekijk zie ik dat het vrouwtje net aan het verschalen is maar ik had dit onderwater niet gezien, erg jammer want ik had dit hele proces graag op de foto gezet en misschien nog wel de daad op de foto gezet volgende keer beter opletten.

 

Uiteindelijk komen we uit bij de steiger ik probeer een foto van een van de palen te maken die prachtig bezet zijn met kolonie vormende zakpijpen en boven schijnt het zonnetje alleen die rare geelgroenige bovenlaag in het water gooit een beetje roet in het eten elke keer komt er boven in de foto een gelige vlek op een gegeven moment lig ik op mijn rug om maar zo goed mogelijk een foto te maken maar het lukt niet helemaal wat ik wil maar ik vond het wel leuk, zit je altijd te mopperen op andere omdat ze stof maken lig je nu zelf op je rug te rollen in het zand om een foto te maken rare duikers die onderwater fotografen.

We zijn weer 2 uur onderwater geweest we gaan eruit kleden ons om en drinken nog een bakje koffie daarna ga ik mijn vulkaart uitproberen die ik gewonnen had met de fotowedstrijd Sepiatime van het blad Duiken bij duikcentrum de Grevelingen, altijd leuk om iets te winnen waar je wat aan heb.

Ik ben 123 minuten onderwater geweest, ik ben rond 10:00 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 20 graden, het zicht was goed tot zeer goed, ik ben maximaal 8,7 meter diep geweest.

P8193720

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief