Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – 2e dag en 1e duik van het ONK

Locatie  Bergse diepsluis

Dag 2 van het ONK is aangebroken. Voor de eerste duik van de dag gaat Duikreporter John naar zijn huisrif….

Duik 726.

Het is vandaag de 2e dag van het ONK ik moet nog 3 onderdelen afwerken namelijk thema oog of ogen, macro en visportret.

We hadden afgesproken om naar de Bergse diepsluis te gaan en waarom zou je je eigen afvragen dat is namelijk mijn huisrif en ik kan daar de stek op mijn duimpje en ik weet waar ik naar de onderwerpen moet zoeken.

Omdat we ons eerst moeten melden voor het wedstrijdnummer op de Schelphoek zijn we pas om half 10 aan de Bergse diepsluis we dachten dat heel druk zou worden maar het viel eigenlijk best mee de eerste duikers waren al vertrokken en we stonden bijna vooraan.

We spreken de onderwerpen nog even door tuigen de spullen op kleden ons om en gaan richting de trap aan de andere kant van de dijk.

Op de trap het water in is het vrij druk er is een duikclub met jeugdleden aanwezig vaders en moeder staan op de kant te kijken de kinderen worden begeleid door volwassen duikers, ik heb dit jaren geleden ook gedaan toen ik een eigen duikclubje had.

Wij manoeuvreren ons door de duikers en de ouders op de kant en gaan te water, het zicht is redelijk maar van anderen hebben we gehoord dat het slecht was maar dat komt waarschijnlijk door de hele horde duikers die er al in hebben gelegen.

Op de ondiepte waar wij ons bevinden is het zicht redelijk gaan we wat dieper word het gauw minder dus blijven we lekker ondiep.

Ik zie de eerste grondel al liggen voor een mooi vis portretje, ik ga er eens goed voorliggen want voor de wedstrijd wil ik wel heel goed mijn best doen, ik lig daar lekker op mijn gemak bij die grondel ik probeer wat dingen met de flitser de snoot erop en dan er weer af dan weer met de grote opening en dan weer met de kleine opening en ineens komt er zandstofwolk de dijk af stuiven.

Ik denk bij mezelf was ik dat nu maar als ik schuin naar boven kijk blijkt dat een van de duikers met een sleeptouw waar aan het uiteinden een kind mee word gesleept, het kleine duikertje doet gewoon niks zelfs de vinnen gaan niet op en neer, erg verwonderlijk allemaal.

Gelukkig is het zand en het stof zo weg, als ik tevreden ben gaan we weer verder je moet nooit op 1 paard wedden dus wil ik toch meerder soorten visportretjes maken.

Ik vind wel visje maar sommige willen niet mee werken andere blijven liggen als een volleerd model maar het is niet eenvoudig als iets maar een paar cm is en je wil dit uitlichten met een snoot op je flitser, 2 mm naar links dan weer 1 mm naar rechts net zo lang dat de vis mooi is uitgelicht.

4Na deze sessie doe ik nog een visportret en dan ga ik op zoek naar het thema oog of ogen, ik heb zoveel ideeën maar het moet uitvoerbaar zijn en je moet nog wel het onderwerp vinden, na flink wat zoekwerk vind ik eindelijk iets en het erge van alles is hij is veel kleiner dan ik gehoopt had en hij blijft nog niet stil zitten ook na een tijdje heb ik hem dan eindelijk zoals ik hem op de foto wilde zetten.

En ook hier ga ik niet op een paard wedden dus besluit ik voor het thema oog of ogen nog een ander soort beestje te zoeken en gelukkig lukt dat ook nog.

Na een tijdje krijg ik het toch koud en we besluiten terug naar de trap te zwemmen als we daar aankomen is de club met de jeugdleden nog steeds bezig, sommige hebben zichtbaar genoten en praten honderduit over wat ze gezien hebben en dat vind ik zo mooi dat je jeugd ook kan laten zien wat er onderwater leeft.

We komen terug bij de auto en er staat een flink windje en het is ook nog eens frisjes, ik houd mijn natpak niet aan maar kleed me om zet een muts op trek een trui aan en nog een jas terwijl we dat doen zet mijn vrouw die tijdens het ONK duiken onze catering was.

6

Als ik zit te genieten van doe ik alvast wat foto’s deleten die mislukt zijn dan hoef ik er daarna niet zoveel na te kijken omdat ik aan het einde van de dag er toch maar 100 in mag leveren.

Ik ben ongeveer 96 minuten onderwater geweest, ik ben rond 11:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 16 graden, het zicht was matig tot goed, ik ben max. 4,5 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief