Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John de Jong – Verrassing in zoet water?

Wat zijn de leukste (snorkel)duiken? Juist! De duiken waarbij je iets tegenkomt wat je daar helemaal niet verwacht.

Datum 3-8-2013
Locatie Zoetwaterplas
 

Duikreport, maak hier maar een snorkelreport van. Omdat de verwachte drukte richting Zeeland me niet zo aanstond, en uit frustratie voor de meer dan 200 mislukte foto’s van vorig weekend, nog maar eens een poging gewaagd in een Brabantse zandafgraving. Mijn nieuwe Canon 7D had ik nog niet zo vaak mee onderwater gehad, en wat extra oefenen kan nooit kwaad. De ervaring leert dat je met snorkelen, omdat je minder lawaai maakt, meer kans op karpers hebt dan met perslucht, dus de fles en ademautomaat werd thuis gelaten. Voor de “duik” kijk ik altijd even waar eventuele vissers zitten, zodat je rekening met hun lijnen kunt houden.

Karper2013-1

Ik wil vanmiddag een redelijke foto van een karper zien te maken, en een snoek erbij zou de middag helemaal geslaagd maken. Ik besluit deze keer rechtsom te snorkelen, omdat het dan gelijk interessant is wat begroeiing betreft, en ik niet eerst een minuut of 20 alleen maar zand zal zien. Amper 20 meter van de instap is het bingo, en zie ik de eerste snoek van vanmiddag. Gelukkig heeft hij alle tijd om te poseren, en ik kan tussendoor mijn instellingen nog iets aanpassen. Met een blij gevoel zwem ik verder, er zit wel wat leuks tussen vermoed ik.
Bij de eerstvolgende boom aangekomen zie ik een schim van een karper weg zwemmen. Als ik enkele minuten rustig blijf drijven komt hij nieuwsgierig terug, steeds dichterbij, tot hij tenslotte op armlengte voorbij komt. Een mooie spiegelkarper dus, en ook deze heb ik er aardig opstaan vermoed ik.
Op mijn gemak zwem ik verder, en kom nog wat karpers, scholen met baars en voorn en zelfs een schildpad tegen. Als ik op een bepaald moment onder een boom kijk, zie ik het silhouet van een grote snoek tussen de begroeiing. Alleen, wat heeft dat beest een rare kop…..Ik besluit om via de andere kant te proberen dichterbij te komen, en hij blijft gelukkig bewegingloos hangen. Die buik is ook raar getekend, ik zie vlekken in plaats van strepen. Omdat ik zonder lamp duik, moet ik nog dichterbij zien te komen. Als ik tenslotte de kop zie weet ik direct dat dit geen snoek, maar een meerval is. Geen big mama, maar een “kleintje” van ongeveer één meter. Nooit gehoord dat die hier zouden zitten, dus het was een totale verrassing. En dat zijn vaak de mooiste…….

 

 

3 reacties

  1. ik zou graag met john de jong in contact komen ivm auteursrecht voor het gebruiken van zijn karperfoto.s voor mijn airbrush kunst

    REAGEREN
  2. Hoi Gregor, mail me even via john@jojodive.nl dan komt het goed. Grtz John

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief