Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeroen Thoolen – Verzeker jezelf van mooie duiken!

In zijn blog van 24 mei beloofde Jeroen het al in zijn laatste zin, om terug te komen op de slok Grevelingenwater die zijn videocamera binnen heeft gekregen. Hoe liep dat af?


Datum: 3 juni 2016
Duiklocatie: Goudzwaardweg, Bruinisse

duikreport-call-to-action-350x85

In 2011 koop ik een mooie onderwatercameraset bestaande uit een JVC Everio videocamera en een bijbehorend onderwaterhuis. Een videolamp maakt de set compleet. Met name de videolamp voor licht en kleur, en de mogelijkheid andere lenzen op te schroeven (67mm) spreken me aan. Meer dus dan de GoPro, die zijn intrede al had gedaan, en die ook mooie beelden maakt en bovendien stukken goedkoper was.
Een kleine vijf jaar heb ik er veel plezier van, maar op 24 april slaat het noodlot toe. We hebben op vakantie in Den Osse een duik gepland op de Nieuwe Kerkweg. Het onderwaterhuis is helemaal schoongemaakt. Vermoedelijk is er iets misgegaan met de o-ring, want direct na de afdaling wordt het beeld grijs. Snel stijg ik op. Onderweg naar de auto verwijder ik de batterij.
Drogen
Gedesillusioneerd droog ik de camera af. Hij is niet koppie-onder geweest, maar ik sluit de accu voorlopig nog maar niet aan. De camera krijgt een voorlopig laatste rustplaats en mag drogen. Intussen meld ik mijn verdriet bij Schox. De camera komt nog even bij zijn positieven, maar hij vertoont steeds meer gedrag dat normaal gebruik uitsluit (zoals: opeens door het menu bladeren en daarbij instellingen veranderen). Einde verhaal voor deze camera.
Gezien de leeftijd van de set en het doorlezen van de voorwaarden, vrees ik het ergste. Ik moet zeggen dat er goed wordt meegedacht door de mensen bij de verzekeraar. Ook op mijn eigen suggesties wordt goed gereageerd. Samen komen we uiteindelijk tot een passende oplossing.
Macrolens
Bij Onderwaterhuis staat een tweedehands JVC Everio, een iets jonger model dan mijn verdronken camera, inclusief onderwaterhuis. Deze past uiteraard op mijn bestaande beugel en ook mijn videolamp kan behouden blijven. En heel fijn: mijn groothoeklenzen passen erop.
In de winkel in Oud Gastel leg ik voor dat ik de lens met de grootste hoek nauwelijks heb gebruikt en ik graag macrovideografie zou willen uitproberen. Na een rondje langs het aanbod, dat momenteel boven het budget blijkt te liggen, blijkt er onlangs een ingeruild te zijn. De groothoeklens laat ik achter, blij als een klein kind ga ik met de ‘nieuwe’ onderwatercameraset en INON UCL-165 M67 lens op huis aan.
Testen!
Op vrijdagavond ben ik – zeker in het hoogseizoen – in en rond het zwembad te vinden, maar vanavond heb ik ‘vrij’ genomen voor een duikje met mijn buddy. De keuze is gevallen op Goudzwaardweg. Een relatief onbekende stek, die lang ondiep blijft met leuke begroeiing. Nieuwe set en lens uittesten!

De deining speelt me op deze ondiepte parten. Het is altijd lastig filmen in deze omstandigheden, maar wanneer je bewegende macro-opnamen wilt maken, moet je wel heel stil liggen. Ik oefen wat op heremietkreeft en vlokslak. Zij bewegen zelf nauwelijks en zo kan ik de macro-instellingen optimaal uittesten.

Het weekend hierna hebben we nog de nodige ‘testduiken’ gemaakt. Daarover meer in volgende duikreports!
Al met al erg blij met de nieuwe set. En minstens zo blij dat we destijds een goede verzekering hebben afgesloten!

Specs:
• Videocamera: JVC GZ-HM650 (HD)
• Onderwaterhuis: JVC WR-MG300
• Videolamp: Intova Galaxy Tec 13-47008
• Lens: INON UCL-165 M67 Close-up Lens (macrolens) of groothoekvoorzetlens (vergroting 0,7x) / Air lens M67

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief