Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Raja Ampat, dag 4

Locatie Raja Ampat – Indonesie

 

«Wanneer ik het water in duik staat er aardig wat stroming. Er zou veel groot wild moeten zitten, maar helaas zie ik ‘slechts’ een black tip. Ik begin verwend te worden.» Jenny Smit neemt je opnieuw mee naar Raja Ampat.

Dag 4

Op aanraden van Arif ga ik vandaag weer met de macrolens op stap. Ik ga naar Penemu, helaas wederomzonder buddy Harrie. En helaas, ook Arif duikt vandaag niet mee. Penemu ligt op ongeveer 2 uur varen van Raja Ampat Dive Resort. Vandaag zijn we met vijf duikers en drie gidsen: een Japans koppel op huwelijksreis, een Australisch koppel en ik zei de gek. De bootrit is prachtig, we varen tussen de verschillende kleine eilandjes door die Raja Ampat rijk is. Af en toe zien we een klein dorpje in de verte liggen, een schuilplek voor vissers of een duikresort. En dan belanden we bij Penemu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik duik wederom met een privégids, het duikresort wil de andere gasten niet aandoen om met iemand te duiken die foto’s maakt. (Zeggen ze voor de grap, en ik knik lachend. Prima deal!)

Wanneer ik het water in duik staat er aardig wat stroming. Er zou veel groot wild moeten zitten, maar helaas zie ik ‘slechts’ een black tip. Ik begin verwend te worden. Blacktips en macro zijn echter geen goede combinatie, dus scharrel ik tussen de prachtige koralen naar allerlei klein wild. Al snel ik vind verschillende krabben, zoals de porselein krab en fairy crab (Lauriea siagiana). Deze laatste is familie van de Zeeuwse galathea, ongeveer net zo schuw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tussen de twee duiken door bezoeken we met zijn alleen een homestay, dit ook om de lokale bevolking te ondersteunen. De homestay ligt prachtig (maar verlaten) op een klein eiland, wat bedekt is met mangrove bossen. Aan de achterkant van de homestay ligt een klein wit strandje met fantastisch uitzicht over de turquoise zee. Daarnaast is er bij de homestay een black tip conservatieproject, in een bassin zwemmen tientallen jonge haaien.

rajaampat_dag4_3

Na de lunch gaan we naar een uitzichtpunt. Het meest toeristische stukje Raja Ampat wat ik heb gezien (maar wel de moeite!). Blijkbaar moest je een paar maanden geleden nog de rotsen op klimmen, maar als gevolg van een bezoekje van de president is er nu een trappenhuis. En stiekem is dat best comfortabel!

De tweede duik van de dag is bij Rosa’s Bay. Opnieuw ga ik op jacht naar klein grut, maar daarnaast zie ik verschillende schildpadden.

Op weg naar huis slaat het weer om. De golven zwellen op, en naarmate het resort dichterbij komt, komen ook de dreigende zwarte wolken dichtbij. En de boot is nog niet goed en wel uitgeladen, of er treedt een ware wolkbreuk op. Ik zit echter veilig en droog binnen, gelukkig.

rajaampat_dag4_4

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief