Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Pinksteren op de RijnlandIII, dag 3

Jenny Smit duikt een lang weekend vanaf de RijnlandIII op de mooiste plaatsen in de Oosterschelde. In dit duikreport het verslag van haar laatste duiken dit weekend.


Datum:  16 mei 2016
Duiklocatie: Oosterschelde

duikreport-call-to-action-350x85

Op een mooie Pinksterdag.
Als ’t even kon.

Mijn derde en laatste dag op de RijnlandIII. De wind is gaan liggen en de zon schijnt. Geen wolkje aan de lucht. Het is wat frisjes, maar in verhouding tot voorafgaande dagen zou ik het weer eerder als ‘behaaglijk’ willen bestempelen. Mijn natpak is gedroogd door de wind wanneer ik me er vroeg in de ochtend in hijs.

Duik 629 – BD Hangcultuur

Laat ik niet overdrijven. Het is niet zo vroeg. Geen van mijn buddies had zin om voor dag en dauw op te staan om rond half 6 in de het water te liggen. Het is 9 uur, we hebben uitgeslapen en de kentering gemist. Nu duiken we bij de Bergse Diepsluis bij de hangculturen.

De hangculturen zijn verplaatst, dat heb ik even gemist. Het voordeel van duiken vanaf een boot is echter dat je zelden ver hoeft te zwemmen. Ik plons het water in, Frits geeft mijn camera aan en ik ben er klaar voor.

Doel van de duik: spookkreefjes bij de hangculturen. Niet echt een lastig streven, er zitten er genoeg. Lastiger is dat de kleine rakkers van blaadje wier na blaadje wier lijken te springen en geen rekening houden met de beperkte scherptediepte van mijn macrolens plus diopter. Uiteindelijk ben ik best tevreden met het resultaat.

De zonnestralen schijnen tussen de hangculturen en laten een speels lichtpatroon achter op de mosselen. Mijn rust wordt ruw verstoord door de luchtbellen van mijn buddy, die zich ineens onder me bevindt. Hij seint. Een verschrikte hooiwagenkrab rent weg.

Een paar jaar geleden waren ze nog vrij zeldzaam in de Oosterschelde, maar nu niet meer. In het wier van de hangculturen zitten verschillende noordelijke knuppelslakken. Leuk!

Na ongeveer een uur steek ik mijn hoofd weer bovenwater. Omkleden, wat eten en op naar de volgende duikstek.

jenny-smit-rijnlandIII-slanke-waaierslak-36742
Duik 630 – Fritsberg

Hij stond al twee dagen op de planning, door de wind en de golven konden we niet eerder gaan. Ons geduld wordt beloond, we varen naar de Fritsbersg.

Door zijn weelderige groei en tubilaria en slakken is de Fritsberg een van mijn favoriete duikstekken in de Oosterschelde. Helaas is deze stek alleen per boot te bereiken, anders zou ik er vaker naar toe gaan.

Ik duik met mijn buddy een rondje om de berg. We stuiten op talrijke zilverblauwe knotsslakken, slankewaaierslakken, millenniumwratslakken, een kleine vlokslak en als toetje een frambozen slak. Voor het eerst in lange tijd zie ik daarnaast een fluwelen zwemkrab!

En dan zit het Pinksterweekend er weer op. Nog een maaltijd van Joke en dan is het tijd om weer naar Utrecht te gaan.

2 reacties

 1. Avatar

  Beste Jenny,

  Haalt NOS journaal jouw verhaal onderuit?. Er is vandaag een nieuw diertje toegevoegd onder water, namelijk een spookkreeftje.

  REAGEREN
  • Avatar

   Ik heb het item op het journaal niet gezien, maar dit (harig) spookkreeftje is al veel langer bekend. (Zie ook diverse bronnen op Google.)

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief