Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Pinksteren op de RijnlandIII: dag 1

Nu Pinkpop niet meer met Pinksteren is, moeten mensen een andere besteding zoeken voor hun extra vrije dag. Gezellig in de file naar de bouwmarkt en de Ikea. Of in de rij bij de Bergse Diepsluis om sepia’s te zien. Jenny Smit kiest voor rust en gaat traditiegetrouw duiken vanaf de RijnlandIII.


Datum:  14 mei 2016
Duiklocatie: Oosterschelde, Zeeland

duikreport-call-to-action-350x85

Duik 624 – Een avondduik bij Ferry’s Favorite

De kentering valt gunstig en wonder boven wonder zijn we allemaal op tijd aan boord. (Dit zou geen wonder moeten zijn, maar ik ken mijn buddies langer dan vandaag.) Binnen tien minuten worden de trossen losgegooid vaart de RijnlandIII naar Ferry’s Favorite.

Het waait behoorlijk en we moeten ons langs de boeglijn naar voren naar de ankerketting trekken. Wie beweert dat bootduiken altijd relaxed is, heeft het mis!

Mijn maag is blij wanneer ik mijn hoofd eindelijk onderwater steek. Ik ben nog niet goed en wel op de bodem beland, of ik zie een sepiola. Wauw! Voordat ik camera en flitsers gereed heb, is het schuchtere beestje al weer verdwenen. Mijn duik kan echter niet meer stuk.

Later zie ik ook nog een harlekijnslak en een gekraagde vlokslak. Die laatste heb ik nog niet eerder gezien.

Wanneer ik mijn hoofd boven water steek, zie ik de zon net aan de horizon verdwijnen. Morgen is er meer.

jenny-smit-rijnlandIII-gekraagde-volkslak-36425Duik 625 – Windgat

Na een ontbijtje ben ik klaar voor de tweede duik van het weekend: windgat staat op het programma. Een stek met een makkelijk profiel: afdalen langs de ankerlijn, zwemmen naar het randje met de veenblokken en dan lekker snuffelen tussen het veen.

Ook deze duik geniet ik van een aantal slakken, ik zie wéér een gekraagde vlokslak en daarnaast harlekijnslakken en een millenniumwratslak. Ik geniet van de vele heremietkreeften die ik tegenkom. Tot mijn verbazing loopt er een naakt ‘exemplaar’ rond zonder huisje. Het achtereind van het beestje heeft slechts een geringe grootte.

Door de harde wind en de bloei in de Oosterschelde is het zicht echt heel slecht. Ik moet moeite doen mijn buddies niet kwijt te raken.

jenny-smit-rijnlandIII-harlekijnslak-36425
Duik 626 – Boomkil

De tweede duik van de zaterdag is bij Boomkil.

Ik vind Boomkil een heerlijke stek. Je springt het water in, je drift een stukje, wanneer de kentering komt hang je even stil en vervolgens drift je terug naar de boot. Als je geen zin hebt, hoef je bij boomkil niet te zwemmen.

Meteen aan het begin van de duik word ik al afgeleid door een zilverblauwe knotsslak die mijn buddy me aanwijst. Ik zet een vinger in het zand en breng mijn camera in positie. Althans, dat is de bedoeling. Het roodwier vlieg me om mijn oren en draait zijn om mijn camera en mijn flitsers. Wanneer ik eindelijk de camera bevrijd heb, vliegt het wier tussen mij en de zoeker door. Dit is geen doen.

Ik laat het fotograferen voor wat het is en geniet van de duik.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief