Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jan Plukkel – Wat is dat nou!?

Volgens mij heeft menig duiker die in Vinkeveen duikt en over de bus heen zwom gedacht “wat is dat nou!?”.

Datum 20-9-2012
Locatie Vinkeveen Zandeiland 4

Dat metalen voorwerp op de bus is geplaatst door Z.E.E.P. (Zand Eiland Exploration Project) en wordt gebruikt voor zichtmetingen. Z.E.E.P. – Vinkeveen is een van de projecten van Project Baseline Netherlands. Project Baseline houdt zich bezig met het monitoren van je favoriete duikstek en dat is dus voor ons Vinkeveen. Wat houdt dat monitoren nou in? O.a. door alle objecten in kaart te brengen met GPS, foto en film maken van alles wat er is en leeft, watermonsters nemen, clean-updagen organiseren en zichtmetingen, maar vooral veel lol hebben met elkaar onder water want dat is de reden dat we allemaal zijn gaan duiken.

Al deze gegevens noteren wij en zijn ook openbaar zodat iedereen er gebruik van kan maken maar ook al zou er in de toekomst wat veranderen dan heb je nu vergelijkingsmateriaal , een goede Baseline. Hoe meer gegevens des te beter en daarom heeft Z.E.E.P. nu een nieuw bord geplaatst op de zichtmeter die op de bus staat. Aan een kant staat een beschrijving van Project Baseline en de andere kant is een zichtmeter. Nu kunnen jullie als het je leuk lijkt ook zichtmetingen uitvoeren. Wat je hier voor nodig hebt, is een dubbelender, een vingerspoeltje met om de 50cm knoopjes op de lijn en een goede lamp (18w HID of vergelijkbaar) Ikzelf heb een 4 led 1200 lumen lamp en daar gaat het goed mee. Je clipt de dubbelender vast aan het oogje op de zichtmeter en zwemt dan net zolang achteruit tot je de 2 kleine witte streepjes niet meer ziet en alleen nog maar de grote witte in het midden. Dan stop je en draai je de vingerspoel weer op en tel je het aantal knoopjes tot je weer bij de dubbelender bent en dat is dan het zicht. Heb je 10 knoopjes, dan is het zicht 5 meter.

Lijkt het je leuk om zichtmetingen uit te proberen, neem dan gerust contact met ons op en dan maken we een keer een duikje samen en leggen we je graag alles uit. Een zichtmeting kost heel weinig tijd en zo ben je tijdens je duik ook nog een beetje wetenschappelijk bezig. Je kan Z.E.E.P. vinden op Facebook of op onze eigen site zeep-vinkeveen.org maar je kan natuurlijk ook hier een berichtje achter laten.

Tot snel aan de waterkant.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *