Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Jagende snoek gefilmd

Nog maar net terug van vakantie, gaat duikreporter Steven Stegeman  alweer duiken  in eigen land.


Datum:  2 augustus 2016
Duiklocatie: het Grasbroek

duikreport-call-to-action-350x85

Volgens de laatste log berichten op internet is het zicht weer wat beter, maar laat de snoekbaars zich bijna niet meer zien op het wrakje.
Ik wilde eigenlijk nog een vervolg maken op de timelapse video met een andere camerapositie en instellingen. Maar met dit donkere weer en zonder de snoekbaars als hoofdrolspeler is dat geen optie. Ik twijfel daarom ook of ik de camera mee zal nemen. Maar ja, je zal zien dat je altijd wat bijzonders tegenkomt als je geen camera bij je hebt. En geen foto of video is geen bewijs zegt men binnen de duikgemeenschap!

snoek-Steven Stegeman
Dus gaan we toch met de camera te water voor een inmiddels redelijk standaard geworden duikplan. De eerste duik het onderwaterparcours volgens en kijken of er nog vis te vinden is bij de objecten. De tweede duik met de resterende lucht of een nieuwe fles ondiep langs de oever op zoek naar snoeken.
Het zicht is inderdaad goed, een meter of 5, en de watertemperatuur is met 21 graden meer dan aangenaam! In de rioolbuizen waar bijna altijd een mooie snoek zit vinden we dit keer niets. Naast een van de rioolbuizen spot ik wel een redelijk formaat snoek. Als ik haar film blijkt ze niet echt in goede conditie te zijn. Ze heeft een wondje achter haar kop en laat ons wel erg dichtbij komen. Normaal reageert een snoek van dit formaat altijd wel op de lampen of als je te dichtbij komt. Na de tweede duik vertellen twee kinderen in trainingspakjes ons trots dat ze vandaag een grote snoek hebben gevangen. Mogelijk dat dit de snoek was die we hebben gezien en dat ze nog moest bijkomen van het gevangen worden en onthaakt worden op het droge. Hopelijk knapt ze snel weer op!
Op het wrak ontbreekt inderdaad de snoekbaars. Waarschijnlijk is ze klaar met het produceren en bewaken van haar kroost en heeft ze dieper water opgezocht. Op het wrak stikt het wel van de zwartbekgrondels. Het begint bijna een plaag te worden, hopelijk lusten de snoeken ook een grondeltje en doen ze een poging de grondel populatie binnen de perken te houden.
Als we boven op een van de containers duiken schijn ik met de lamp naar binnen. Recht op de kop van een monster snoek, formaat 1 meter +. Wat een bakbeest!
We hebben nog genoeg lucht in onze flessen voor een tweede ondiepe duik langs de oever. Harry spot al snel een jonge snoek tussen de waterpest. Ik blijf snoeken prachtige vissen vinden. Elk een andere kleur en uniek vlekken, stippen of strepen patroon. De grote snoek in de container was erg donker van kleur, de gewonde snoek erg licht. Deze snoek is mooi donkergroen en heeft een mooie tijgerprint.
Een stukje verder treffen we een tweede jonge snoek van centimeter of 30. Als ik haar wil filmen zwemt ze een stukje weg. Eerst denk ik nog dat ze geschrokken is van onze aanwezigheid, maar daarna merken we dat ze erg geïnteresseerd is in een schooltje zwartbekgrondels een stukje verderop. Videolamp aan en filmen maar! Zou het dan eindelijk lukken om een jagende snoek te vangen die een vis vangt? Tot mijn schrik zie ik op het display van mijn camera dat de batterij het niet lang meer gaat volhouden. Dat krijg je als je geen batterij wisselt tussen de duiken door. Het zal toch niet waar zijn dat we een jagende snoek zien, de camera bij ons hebben, maar het niet hebben kunnen filmen doordat we geen verse batterij hebben meegenomen de tweede duik? Hopen dat de snoek toeslaat voor de batterij leeg is!
Het schooltje grondels ligt op de zandbodem, weg van de planten. Om toch vanuit een hinderlaag toe te kunnen slaan kiest de snoek positie achter en tussen twee grote zoetwatermosselen. Een grondeltje komt recht op de snoek af maar ziet net op tijd het gevaar en draait een klein stofwolkje achterlatend weer om. Helaas! Ik merk dat de grondels op het licht van de videolamp afkomen en verander de positie een beetje. Nu valt er een grote kring licht op de zandbodem voor de snoek. Het plan werkt! De ene na de andere zwartbekgrondel komt in het licht op de bodem zitten. Al snel zitten er meer dan 10 grondels voor de snoek in het licht. Spannend! Gaat ze er een vangen? Een grondel die van achter de andere kant van de mossel aan komt zwemmen ziet de snoek niet en komt wel erg dichtbij. En dan is het raak! De snoek schiet razendsnel naar voren en grijpt het onfortuinlijke grondeltje. Gelukkig stikt het van deze visjes! Een grote stofwolk ontstaat waar de snoek de grondel pakt en voor het stof is neergedaald zit de grondel al in de maag van de snoek. Wat gaaf om dit van dichtbij mee te maken!
En nu maar hopen dat het ook op beeld staat. Dat blijkt het geval te zijn! Thuis bestudeer ik de gemaakte beelden. Als je de beelden rustig terugkijkt zie je prachtig hoe de jacht verloopt. Het zien van de prooi, het innemen van een strategische plek achter de grote mossel, niet meteen toeslaan bij de eerste vis die voorbij komt maar pas als de prooi zeker binnen het bereik van de snoek is. En dan de razendsnelle acceleratie. Zelfs in slow motion gaat het nog vreselijk snel! Even zoeken op internet en ik kom uit bij een onderzoek uit 1990 waaruit blijkt dat snoeken versnellen met ruim 244 meter per seconde! Sneller dan dan een Max Verstappen! Voor de liefhebbers is hier de link naar het betreffende onderzoek: http://jeb.biologists.org/content/jexbio/150/1/321.full.pdf
Indrukwekkende rovers die snoeken!
Met een dramatisch muziekje eronder heb ik geprobeerd het spel tussen jager en prooi en de uiteindelijke jacht in beeld te brengen. Graag hoor ik jullie reacties!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief