Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Reizen

Jagende orka’s…

Ken je het? Je kijkt op van je werk en ziet wilde dieren jagen. Hier in Barkley Sound op Vancouver Island komt het ‘wel eens’ voor.

Kathy en ik waren een nieuwe aanlegsteiger voor ons duikschip aan het bouwen. Het was zonnig en kalm. Op een gegeven moment keek ik op en zag ik grote waterfonteinen. Nu is dit de tijd van het jaar waarin zeeleeuwen op zalm jagen en ze hun prooi op het water in stukken slaan voordat ze de vis kunnen doorslikken. Maar deze waterspetters waren te groot voor een zeeleeuw, zeker omdat ze van anderhalve kilometer zichtbaar waren. Snel pakte ik de verrekijker en zag in een flits een orka volledig uit het water springen.

RTEmagicC_rendezvous_orka3.jpgIk schreeuwde naar Kathy dat ze de camera’s moest halen terwijl ik onze 3 meter lange, snelle skiff te water liet. Binnen 3 minutes waren we onderweg en we zagen ten minste 3 pluimen van de orka’s wanneer ze uitademden aan de oppervlakte. We kwamen goed vooruit en binnen 5 minuten waren we nog maar zo’n 100 meter van de orka af. Langzaam voeren we verder. Het waren 3 volwassen vrouwelijke orka’s (koeien). Ze hadden een zeeleeuw of een zeehond te pakken gekregen. Ze zwommen langzaam in kringen rond, steeds dichter bij de kust. Kathy begon foto’s te nemen.

Opeens was een er een plons achter onze boot en redelijk dichtbij zwom een hele kleine orka naar ons toe. Vier orka’s dus! De baby-orka begon met zijn staart op het water te slaan en sprong zelfs volledig uit het water.

We bleven zo’n uur met de orka’s ronddrijven en zagen veel verschillend gedrag. Dit waren zogenaamde ‘transient’ of ‘Biggs’ orka’s die zeezoogdieren eten, in tegenstelling tot de ‘resident’ orka’s die zalm eten.

Een aangename werkonderbreking, één die we niet snel zullen vergeten.

 

Links:

http://www.rendezvousdiving.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief