Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Jagen!

Haaien, pijlstaartroggen, trevally’s en een paar duikers. Wat een nachtduik.

Pikkedonker, alleen de sterren en een klein maantje geven de zee een beetje licht. Vijftien maal plons. Vijftien duikers die het donkere water in springen. Langs het touw dalen we af naar Maaya Thila, de beroemde thila in het Noord-Ari-atol.

Op de bodem laat ik mijn ogen aan het donker wennen. Naast me zie ik een rood lampje… mijn fotograferende buddy is er ook.  Die ga ik met dat rode licht niet kwijtraken.  Al besef ik meteen dat ik zo snel mogelijk ver uit zijn buurt moet zien te komen om niet alleen rode videobeelden te schieten.

Er schiet iets langs me heen…. een witpuntrifhaai. En nog één en nog één, afgewisseld  met de grootogige trevally’s. Wow….dit is gaaf.

Langzaam zwem ik weg bij Edwin. Gelukkig, hij volgt me niet. Achter een koraalblok is de bodem bezaaid met leven. Ik zoek een plekje uit de stroming. Uitkijken dat ik niet voor het holletje van de groene murene ga zitten en zijn jachtsrategie in de war gooi. Maar liever ook niet op de koraalduivel die hoe mooi ook zijn stekels opheft.

De haaien schieten alle kanten op…de jacht op voedsel is geopend. Zo rustig als ze zich overdag over het rif bewegen, zo hectisch is het nu. Tussen de haaien door komt een grote pijlstaartrog over de bodem dweilen. Oppassen voor zijn lange stekel. Het gaat goed. Alleen kennelijk vindt hij mij, dat wil zeggen mijn videolamp, heel erg leuk. Hij blijft me de hele duik door volgen. Leuk ja, maar lastig  ook. Voortdurend houd ik hem met één oog in de gaten. Die stekel moet immers niet omhoog komen.

Ruim een uur waan ik me in een jachtdomein.  Ik kom ogen tekort. En wat kan zo’n duikstek anders zijn als de zon onder is.

Tijd om mijn buddy op te zoeken. Het rode lampje verraadt waar hij zit.

 

Foto’s: Edwin van der Sande

Linda Ferwerda en fotograaf Edwin van der Sande gingen in november 2013 twee weken op safari door de Malediven met The True Maldives

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief