Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jackie Oomen – Terug naar de Madrid?

Datum 20 oktober 2012
Locatie Noordzee

Jackie was al een avond van tevoren afgereisd. Hij vertrok vroeg de volgende dag. Plan was duiken op de Madrid. Maar of dat gelukt is?

Er lag al een bootje met duikers op het wrak. Dus we weken uit naar de Ninian Patron die zo’n kilometer verder lag.
Dat is een stoomschip wat kolen vervoerde. Het is gebouwd in 1903. Het schip zonk in 1907 voor de kust van Den Helder en is 70 meter lang.Hij ligt daar zeer ondiep op 20 meter en is al erg verroest.

We hadden redelijk zicht en maakten een leuk toertje op het wrak, wat mooi begroeid was. We zagen allerlei onderwaterleven waaronder erg veel botervisjes die erg druk waren met elkaar. Maar geen Kabeljauw of jonge Gul. Wel wat schooltjes Steenbolken die zagen we regelmatig.

Een erg leuk wrak om op te duiken ook een makkelijk wrak, weinig hoge delen met ruimen.We lagen vast aan het wrak de Ninia Paton en wachtten op de volgende kentering. En dat is geen optie. Hier kan het flink stromen. Het water zag wat bruin van kleur dus het beloofde niet veel goeds onderwater.

Dat klopte. Het zicht was erg slecht. Er waren duikers die de duik afbraken daardoor. Wij gingen toch een toertje maken op het wrak en het was letterlijk snuffellen met je neus op en rond het wrak.
Toch is dat wel een keer leuk je gaat dan anders naar het wrak kijken. Je kijkt meer naar het leven dan het wrak zelf.
En wat me opviel was, dat er veel botervisjes waren. Soms meerdere bij elkaar.
Ik moest met het filmen erg goed op mijn buddy letten om hem niet kwijt te raken. En soms had ik zijn rail lijn vast wat het filmen bemoeilijkte.

Toch maakten we een mooie duik op dit best wel mooie wrak wat erg dichtbij de Madrid lag. Maar ik hoorde dat er in dat gebied erg veel wrakken liggen. We klommen weer aan boord en dat was de laaste duik op dit wrak de Ninian Paton.
Het bootje wat op de Madrid lag was weg, en we verkasten naar het wrak de Madrid om daar de nacht door te brengen.

Na een nacht op zee lagen we voor anker vlakbij de Madrid.
Duikers van ons legde de Lamlash vast op het wrak. Het water zag er troebel uit en de zin was ook weg na het slechte zicht van gister op dat andere wrak de Ninian Paton.

We hadden eigenlijk beide geen zin om in de Noordzee te springen, maar we werden door anderen geprikkeld die wel gingen duiken.
Ik liep naar de boeg en keek in het water. Hee ik zag de lijn een paar meter, nu wilde ik duiken. De Madrid is een mooi wrak om op te duiken en vorige keer vonden we iets leuks hier, namelijk dat signaalkanon van brons.
We trokken ons duikpak aan en sprongen overboord. We doken naar de vindplaats van het kanon om daar verder te kijken of er nog meer lag. Het zicht was dik vier meter schat ik.
Vlakbij de vindplaats vond Anton een hele aparte beugel met een oud visteken erin. Hij gaat nog uitzoeken waar dat bij hoort. En we vonden nog houten delen die ik gelijk op film zette.

Bij 100 bar keerden we om en doken boven het wrak. De stroming was erg aangetrokken. We moesten maken dat we aan boord kwamen.
Het was nog even een klein gevecht om weer aan boord te komen. Het kan flink stromen hier. Weer aan boord hadden we zeker geen spijt van deze mooie duik op de Madrid.
Na ons werd het anker gelicht en de terugreis begon. Het is dik 5 uur varen met de stroom mee naar IJmuiden.

Prachtig duiken gemaakt in dit weekend met dank aan de Lamlash.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief