Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Grootse schoonmaakactie van Ghost Diving en Healthy Seas bij Ithaca

In juni werkten 45 vrijwilligers, waarvan 20 duikers, mee aan een schoonmaakactie die zijn weerga niet kent. Het team wist 76 ton aan vuil uit de zee, van de kustlijn en 4 stranden in het zuidwestelijk deel van Ithaca op te ruimen. Het Griekse eiland was al beroemd vanwege Odysseus, maar nu ook vanwege deze fantastische actie.

Alarmbellen

De alarmbellen gingen rinkelen bij Healthy Seas, de organisatie die zich inzet voor natuurbehoud in de oceanen, toen George Lilas, een plaatselijke duiker en natuurbeschermer, foto’s publiceerde van een verlaten viskwekerij die een verwoesting had achtergelaten.  Healthy Seas mobiliseerde zijn partners Ghost Diving and Enaleia. Vrijwilligers werden aangetrokken, de medewerking van de lokale autoriteiten werd ingeroepen en sponsors werden gezocht om mee te helpen met de schoonmaak en dit unieke gebied weer net zo mooi te maken als het ooit was. Het project ging van start op Wereldoceanendag op 8 juni en duurde tot en met 16 juni. Nooit eerder had een project van bovengenoemde organisaties zo’n omvang en zoveel impact op de omgeving. Mede door de inzet van de lokale gemeenschap werden in korte tijd grootse resultaten geboekt.

Verlaten

De viskwekerij was in 2012 failliet gegaan. De viskooien en ander materiaal waren achtergebleven. De vervuiling die dit met zich meebracht, vormde een gevaar voor het onderwaterleven, de lokale gemeenschap en het scheepvaartverkeer. Tijdens een storm met orkaankracht in september 2020 werden tonnen aan kunststof buizen, visnetten, betonblokken, plastic boeien, grote stukken verroest staal en allerlei afval weggeslagen en later drijvend aan het wateroppervlak, op de zeebodem en op de stranden teruggevonden.

“Dankzij de inspanningen van het team en de ondersteuning van onze partners hebben we deze verlaten viskwekerij in 8 dagen tijd stap voor stap weten op te ruimen,” vertelt Veronika Mikos, directeur van Healthy Seas. “De lokale bevolking wachtte al jaren op actie. Wij zijn de uitdaging aangegaan en hebben onze mensen en expertise ingezet. Het verschil voor en na is enorm…”

76 ton…

Veertien technische duikers van Ghost Diving deden het onderwaterwerk, het bovenwaterteam maakte de stranden schoon, onder andere van heel veel piepschuim korrels waar de schoonmakers soms tot hun knieën in wegzakten.

Het team werd bijgestaan door Griekse duikers die kleine items van de zeebodem naar boven brachten. Het zware werk werd uitgevoerd door beroepsduikers. In totaal werd 5 ton aan visnetten, 32 ton metaal, 39 ton plastic, waarvan 150 zakken vol polystyreen korrels, van de zeebodem gehaald.

Tijdens de week werd niet alleen schoongemaakt, maar organiseerde Healthy Seas ook een programma voor 75 lokale kinderen. Zij namen deel aan educatieve activiteiten met als doel bewustwording van de schadelijke effecten van spooknetten te creëren.

Circulaire economie

Zoals we gewend zijn van Healthy Seas zal het afval worden gerecycled en in de vorm van nieuwe producten hergebruikt worden. De nylon netten worden eerst gereinigd en daarna verscheept naar Athene. Uiteindelijk zal het materiaal worden verwerkt door  Aquafil tot ECONYL® garen, dat de basis vormt voor vele duurzame producten zoals sokken, zwem- en sportkelding, accessoires en tapijten. Andere types net zullen worden gerecylced door Bracenet

Voor en na

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief