Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

It giet oan: ijsduiken!

Met de weersvoorspellingen voor de komende dagen begint het toch echt te kriebelen. Gaan we ijsduiken? Annet van Aarsen geeft vijf tips om je duik onder het ijs nog plezieriger te maken.

Cor Kuyvenhoven-2664-2

1.  Op zich is ijsduiken niet moeilijk. Maar training en een goede uitleg zijn wél noodzakelijk, of je deze tak van sport nu op de traditionele manier –aangelijnd en met een seinmeester op de kant- uitoefent of kiest voor de benadering die je in het grotduiken ziet: samen met je buddy een lijn leggen. Volg een cursus, als je een groentje bent. IJsduikcursussen zijn niet zo moeilijk te vinden. Zodra het ijs dik genoeg is, zijn er talloze duikscholen en –verenigingen die iets organiseren.

2.  Blazende automaten bederven de pret. Duik bij voorkeur met twee eerste trappen. En zorg ervoor dat je duikspullen droog zijn als je je set opbouwt. Of doe dat binnen in de warmte. Niet uitgebreid uit je automaten ademen in de vrieskou: dat is vragen om een blazer.

Cor Kuyvenhoven-7272-2

3.  Soms kom je ijsduikers tegen die zelfs bij deze tak van sport diepte willen maken. Zonde! De schoonheid van het ijsduiken is te vinden vlak onder de ijsvloer: de schitterende lichtinval, de luchtbellen die spiegels vormen onder het ijs… En natuurlijk spelen met de gasten die óp het ijs staan. Ligt er sneeuw op het ijs, dan is het aardig om vooraf met een sneeuwschuiver patronen op het ijs te maken: pijlen, bijvoorbeeld.

4.  Des te meer duikers er achtereenvolgens in en uit de bijt gaan, des te gladder wordt de entree (vanwege het steeds weer aanvriezende druipwater). Gooi nu en dan een handje zand op de randen van de bijt. En kom er alleen in de buurt, als je droogpakrits dicht is. Een uitglijder is zo gemaakt.

5.  Je hoeft natuurlijk geen lange duik te maken. Het gaat toch vooral óók om de ambiance, om de gezelligheid. En door en door verkleumd raken is niet zo gezellig. Een warme douche is geen goede manier om na de duik weer op te warmen, als je het onverhoopt toch heel erg koud hebt gekregen. Iets warms nuttigen werkt hetallerbeste. Typisch Hollands: koek en zopie. Of een lekkere volle bak snert.  (Zopie: dat kennen we eigenlijk niet meer. Tot en met de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagel toe te voegen en dat vervolgens te verwarmen, kreeg je zopie. Misschien toch eens proberen, de komende ijstijd? Ná het ijsduiken dan natuurlijk.)

Cor Kuyvenhoven-8113-2

Foto’s: Cor Kuyvenhoven

3 reacties

  1. Kom maar op met dat ijs! Leuk!

    REAGEREN
  2. Wie heeft er een adres voor mij waar we het dit weekeinde echt onder het ijs kunnen

    REAGEREN
    • Hangt er een beetje van af of deze ijstijd doorzet, maar wellicht Scuba Academie in Vinkeveen?

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief