Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Is je uitrusting klaar voor het buitenwater?

Ga je na een duikpauze weer het buitenwater in? Controleer dan wel of je duikuitrusting er klaar voor is. Eddy van Vliet geeft tips waar je op moet letten.

Trimvest

Het kan zijn dat de knoppen van je inflator plakkerig zijn geworden. Leg je trimvest in handwarm water met een druppeltje afwasmiddel zodat het opgehoopte vuil oplost. Blaas je trimvest vol met lucht en laat het even staan. Zakt het als een plumpudding in, dan is de lekkage duidelijk, maar ook een beetje inzakken wijst op lekkage. In dat geval moet je toch echt eerst naar een servicecentrum voordat je het water in gaat.

Ademautomaat

Ook je ademautomaat kan tijdens de winter het nodige stof hebben aangetrokken. Leg hem in een badje van handwarm water met ook nu een druppeltje afwasmiddel zodat stof en vuil kunnen oplossen (dat gaat beter in warm dan in koud water!). Zorg wel dat de eerste trap goed is afgedicht. Druk de loosknop een paar keer in. Laat het geheel uitdruipen en sluit de ademautomaat aan op een fles om te testen of hij goed werkt en om eventueel water uit de 2e trap te blazen.

Duikfles

De vraag is hoe lang je duikfles ongebruikt in de schuur heeft gestaan. Is dat langer dan een jaar, laat hem dan leeglopen en vervolgens bij een vulstation met verse lucht vullen.
Ook altijd goed om te checken: is het keur van je fles nog geldig? In Nederland en België moet de duikfles elke 5 jaar hydrostatisch gekeurd worden, maar ben je van plan naar het buitenland te gaan, dan kan die frequentie een stuk lager zijn.
Controleer de kraan visueel of er geen vuil of kalk in zit. Zie je wel kalk, breng de complete set dan naar een servicecentrum voor onderhoud. Overigens is het verstandig om je fles regelmatig inwendig visueel te laten inspecteren op roest – je kunt er beter op tijd bij zijn, zeker als je hem langere tijd niet gebruikt hebt. De buitenkant kun je prima zelf in de gaten houden – roest is geen goed teken!

Natpak

Natuurlijk heb je je natpak gewassen met wetsuitshampoo voordat je het voor de winter opborg. Maar toch… als er nu ook een luchtje aan zit, doe het nog eens zodat je fris aan het duikseizoen begint.
Heb je een pak met seals, behandel deze dan met talk (zonder parfum!). En om de ritsen soepel te laten glijden, behandel je die met ritsenwax.

Zeker geen slecht idee… pas je pak even – al is het maar om zeker te weten dat je zelf niet bent gegroeid of natuurlijk je pak niet is ‘gekrompen’.

Droogpak

Als het goed is, heb je de seals van je droogpak getalkt en behandeld met SealSaver en de ritsen gewaxt voordat je het voor de winter opborg. Het kan geen kwaad om dat nu weer te doen. De ventielen kun je schoonblazen en als er echt veel vuil of stof op zit, in een badje van warm water met een druppel afwasmiddel leggen.
Controleer je seals op rekbaarheid, scheurtjes, rafels en barstjes. Als die erin zitten, zijn ze echt aan vervanging toe. Je wilt niet dat je eerste duik toch een natte wordt.

Foto: Harro Cats.

Wees lief!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Wees lief voor je uitrusting. Met de juiste zorg heb je er jaren plezier van. En die zorg betekent dat je altijd goed spoelt en de nodige voorzorgsmaatregelen treft zoals het talken van seals, een visuele inspectie van je fles en het waxen van je ritsen. Maar lief zijn voor je uitrusting, betekent ook dat je de materialen periodiek voor onderhoud aanbiedt bij een erkend servicecentrum.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief