Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marcel van Engelen – Intro Into Cave

“Oh nee, wat heb ik nu gezegd!” Dat schoot er door hem heen toen hij zich in een opwelling had ingeschreven voor een opleiding voor de grotten. Hij had altijd geroepen dat hij dat nooit zou doen! Marcel van Engelen doet verslag van zijn cursus Intro to Cave in Frankrijk.

Maar toch, daar waren we dan, in Frankrijk, de Lot regio. En om precies te zijn hing ik aan de oppervlakte boven de ingang van de Ressel. Samen met de medecursisten Serge Smaling en Anja Spooren.

Wij hadden net een flinke uitleg gehad van Brenda de Vries, onze IANTD instructrice. Lijnen, arrows, cookies, regels over luchtverbruik met 1/6 regel en nog veel meer. We oefenen het gebruik van de reel rond bomen op het droge. Ook geblindeerd een lijn volgen en op 2 verschillende manieren als team toch bij elkaar blijven oefenen we. Daarna kunnen we ons omkleden voor de eerste duik.

Het moest er nu van komen, rustig afzakken en dan zie je de ingang. Even allemaal verzamelen en dan mag ik voorop de grot in.

Spannend!

Ik moet als oefening de lijn met een reel leggen van open water tot aan de mainline in de grot. Op een handbeweging van Brenda zwem ik rustig door de opening heen.

En dan…. Wow wat gaaf! Enorm helder water en wat een ruimte! ik ben even compleet overdonderd en alle spanning zakt weg. Dit ziet er totaal niet krap uit, het heldere water is net glas en door het licht van mijn lamp kan ik alles in mij opnemen.

Ondertussen komen de anderen ook binnengezwommen en ook daar zie ik deze reactie. Bewondering, verwondering, verbazing maar ook enthousiast!

Na een paar tellen geeft Brenda het sein om een stukje de grot in te zwemmen, nog een paar tie-offs te maken en de reel vast te leggen aan de hoofdlijn. Dus zoals geleerd vlakbij het touw dat als een gids door de grot loopt rustig gaan zwemmen de grot in. Het heeft geen nut om als een gek te gaan zwemmen. Dus gewoon rustig zwem je de grot in, met een 12 meter per minuut hebben we later bepaald.

De grote steenformaties zijn mooi glad, op de bodem juist gekarteld door de stroming. Echt enorme blokken die af en toe dwars door de gang liggen waardoor de doorgang bij het touw wat smaller is, op andere plekken is de gang wel 10 meter breed en hoog.

Het water is 14 graden, dus niet echt koud, maar in mijn droogpak met 400 grams onderpak voel ik mij comfortabel. Mijn buddies zwemmen achter mij aan en Brenda zwemt de hele tijd naast ons en let goed op wat wij doen, af en toe een aanwijzing gevend.

Communiceren met de lampen gaat ons ook goed af, dus af en toe een ok-teken geven en kijken wat de lamp van je buddy doet.

We duiken de eerste duiken niet ver de grot in, het doel is vooral skills te oefenen. Gas delen, teampositie, wat te doen bij kapotte lampen, enz. We zwemmen dus een aantal keren heen en weer.

In de grot ga je dan niet om elkaar heen maar het team draait ter plekke allemaal om en de 3e persoon is dan ineens de leider van de duik. Nog steeds allemaal dicht bij de lijn, vertrouwen in je skills moet je nu eenmaal rustig opbouwen.

Als we terugkomen in het cavern gedeelte, dus waar je de groene gloed van de uitgang kunt zien, geeft Brenda aan dat we nog wat skills moeten oefenen. Dus een valvedrill. Nadat we dit allemaal rustig hebben gedaan zwemmen we de grot uit. Toch nog even een veiligheidsstop gedaan en daarna rustig eruit.

Allemaal zijn we even enthousiast en praten over wat we gezien hebben en vooral over hoe totaal anders het is dan je in eerste instantie denkt. Onze verhalen worden ook gehoord door andere duikers en al snel staan we met mensen uit Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Frankrijk en Duitsland te praten. Leuk, alle organisaties door elkaar. Ervaren grotduikers en onervaren grotduikers.

De volgende duiken verlopen allemaal beetje volgens het zelfde ritme, eerst een stukje theorie met wat landdrills, en dan duiken met steeds meer oefeningen. Rustig erin en dan op de terugweg de problemen die je tegen zou kunnen komen. Van lost-line met blinkdoek, lost buddy, lampen uit (gesimuleerd met blindmasker voor), lijn leggen met reel, en nog meer. Doordat het allemaal voorspoedig verloopt worden de duiken ook langer en kunnen we meer en meer genieten. Ook praten we over het vervolg, wanneer gaan we weer? Want we hebben allemaal aangegeven dat we ook de full cave opleiding toch ook willen doen. Het is gewoon zo enorm leuk!

We hebben uiteindelijk gedoken in diverse grotten zoals de Ressel, St. Georges, Cunhac, en Cabouy. 14 duiken in 6 duikdagen en in totaal 1060 minuten duiktijd.

Een belevenis zoals ik nog nooit heb meegemaakt, en een aanrader voor iedereen die een volgende stap wil doen.

WF0384-55246

WF0311-55246

WF6986-55246

1 reactie

  1. Mooie duiken, met goede oefeningen

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief