Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Inktvis broedt ruim 4 jaar op eieren

Amerikaanse wetenschappers hebben een diepzee-inktvis geobserveerd die ruim vier jaar lang op haar eieren broedde.
Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Rhode Island in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De inktvis van de soort Graneledone boreopacifica is daarmee het langst broedende dier ter wereld. Tijdens de broedperiode beschermt het dier haar eieren tegen roofdieren en eet ze niet of nauwelijks.

De broedende diepzee-inktvis werd in 2007 voor het eerst waargenomen in Montery Canyon, een bergrug die in zee ligt voor de kust van Californië. Het dier had eieren gelegd in een kloof op 1,4 kilometer diepte. De wetenschappers besloten het broedproces te volgen en doken in een periode van 4,5 jaar achttien keer naar dezelfde plek.

 

De diepzee-inktvis, die herkenbaar was aan een litteken, bleek in al die tijd niet van haar plaats te komen. Ze vermagerde sterk gedurende de broedperiode.

Schalen

Toen het dier in 2011 was verdwenen, vonden de wetenschappers de lege schalen van 160 eieren.

Het was al bekend dat vrouwelijke octopussen slechts één set eieren leggen gedurende hun leven. Als de jongen uit hun eieren komen, hoeven ze niet meer gevoed te worden. Ze kunnen dan onmiddellijk jagen op prooien.

Duur

Naar de duur van de broedperiode konden wetenschappers tot nu toe slechts gissen. “Dit onderzoek laat zien dat we nog maar weinig weten over het leven in de diepzee”, verklaart hoofdonderzoeker Brad Seibel.

Van tevoren vermoedden wetenschappers dat de diepzee-intvis ongeveer drie jaar zou broeden. “Hoewel we al vermoedden dat deze dieren een lange broedtijd hadden, was het resultaat toch verrassend”, aldus Seibel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief