Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Inge van Engelen – Duiken met een nekhernia

Locatie Den Osse, Kerkweg

 

De vakantie kwam er in september aan en ik had al een beetje last van een stijve nek. Hmmm als dat maar snel over gaat….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helaas… Na onze duik bij het Duikfestival van de NOB op 7 september jl. onderweg naar huis, kreeg ik een raar gevoel in mijn linker bovenarm. Het voelde alsof je bloeddruk wordt gemeten door een overijverig persoon, die blijft pompen, omdat het nog wat strakker moet. Beetje erover wrijven helpt niet echt….. rare squeeze gehad dacht ik nog.

En dan gaat het van kwaad tot erger, pijn in mijn linkerarm, pols en een duim die heel raar aanvoelt alsof hij constant net geslapen heeft.

De vakantie komt steeds dichterbij en echt beter wordt het niet. Eerder minder…. Even langs de huisarts en die spreekt het vermoeden uit van een nekhernia. Ja, en dan? Advies van de huisarts even langs specialist voor een zekere diagnose.Gelukkig (voor mij) hebben wij een duikvakantie in Zeeland gepland staan.

Dus een duikje missen is dan toch minder erg, dan een duik in Egypte of zo missen. We gaan gewoon lekker naar Zeeland en hebben een afspraak staan bij de specialist in de vakantie. Dus dagje op en neer naar Nootdorp/Den Haag voor het bezoekje aan de specialist (bleek uiteindeijjk de meest regenachtige dag van de vakantie te zijn).

Het bezoek bij de specialist is kortweg kort te noemen. Met slechts enkele vragen wist hij een diagnose te stellen.

Arts: “Ik weet wat u hebt.” was zijn mededeling.
Wij: “en……”.
Arts: ”Een nekhernia”.
Ik: “Dat was nou net wat ik niet wilde horen en mag/kan ik mijn duikvakantie nog uitduiken?”
Arts: “Nee, dat gaat niet, want dan ligt je hoofd in je nek.
Wij: “Maar dat hoeft toch helemaal niet?”
Arts: “Ik heb niet zo vaak gedoken en in mijn beeldvorming ligt je hoofd in je nek en dat is niet goed bij een nekhernia.”
Wij: “Als je meer ervaring hebt in het duiken kan je kiezen voor een andere houding.”
Arts: “Als je die houding kunt voorkomen zie ik –in jouw geval- geen wetenschappelijk onderlegde reden om niet te duiken.”
Wij: “Gelukkig.”

En zo gebeurde het dat ik tijdens onze vakantie (en daarna ook nog) met een zachte nekkraag aankwam bij de duikstek om daar een heerlijke duik te maken.

Alleen het sjouwen gaat anders dan normaal. Daarbij heb ik nu even meer hulp nodig… Het mooiste is wel, dat ik voor de duik meestal meer klachten heb/had dan na de duik.

Ik geef met dit bericht absoluut niet het advies om altijd met een nekhernia of andere aandoening te duiken, maar in mijn geval blijkt het eerder te helpen dan kwaad te doen. Overleg ten alle tijden met jouw eigen arts/fysiotherapeut of duiken bij jouw aandoening tot de mogelijkheden behoort.

Veel duikplezier!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief