Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

In de test: Sealife DC1000 camera

De DC1000 van Sealife is een compactcamera met onderwaterhuis en wordt naast de DC800 op de markt gebracht. Onderwaterfotografe Karin Brussaard nam de set mee onder water. Dit vindt zij ervan!

De goede eigenschappen van de DC800, zoals een batterij met lange levensduur, zijn behouden en er hebben enkele verbeteringen plaatsgevonden. De meest opvallende verbetering is het eenvoudige instelmenu. Zelfs als je niets van fotografie snapt, is het een fluitje van een cent om de camera in te stellen. De camera is uit te breiden met een groothoeklens en met één of twee externe flitsers. Omdat het ook mogelijk is de camera en flitser handmatig in te stellen kun je jarenlang plezier hebben van deze set.

SealifeSealifeDC1000-Maxx-Front

Het motto van het Amerikaanse bedrijf Sealife is camera’s te ontwerpen die zo gebruiksvriendelijk zijn dat iedere duiker hier direct mee aan de slag kan. In het digitale tijdperk heeft Sealife speciale software ontwikkeld waarmee haar camera’s zich onderscheiden van de compact camera’s van de reguliere merken. Bijzonder is ook dat Sealife zich realiseert dat bij het invetten en terugplaatsen van de o-ring een foutje snel op de loer ligt, wat een volgelopen camera tot resultaat heeft. Om dit risico tot een minimum te beperken gebruikt Sealife een o-ring die niet mag worden ingevet.

Specificaties DC1000 cameraSealifeDC1000-Inner-BackAgl

De Sealife DC1000 is een compact camera met 10 miljoen pixels. Achter op de camera zit een lcd-scherm met een diameter van 6,9 cm. Het bereik van de zoomlens is 37-185 mm (5x optische zoom). De camera werkt op een oplaadbare Li-ion batterij. De opgegeven levensduur hiervan is 2+ uur of 200+ opnamen. In het warme water van de Filipijnen (28 graden Celsius) hield de batterij het 3 duiken van een uur vol. In de camera kunnen SD- en SDHC-geheugSealifeDC1000-Inner-Front-Oenkaarten worden gebruikt. De camera kan vanaf 5 centimeter scherpstellen.
Het meest bijzondere aan de camera zijn de vier kleurcorrectiefilters voor onderwater: twee voor blauw water en twee voor groen water. De acht witbalansfuncties voor boven water zijn ook onder water te gebruiken. Hierbij hoort ook de mogelijkheid om de witbalans handmatig in te stellen. De iso-waarden lopen van 64 tot 1600. De sluitertijd in de onderwaterstand bedraagt 1/60 tot 1/1500; bij gebruik van een externe flitser is dit 1/60 tot 1/500.

DC1000 onderwaterhuis

Het onderwaterhuis is gemaakt van polycarbonaat dat is voorzien van een coating van zwart rubber. Het huis is getest tot een diepte van 60 meter. Dit is 20 meter meer dan gebruikelijk is voor onderwaterhuizen voor compact Camera’s. Het huis is lekker stevig en kan tegen een stootje.

SealifeDC1000-Front-AngleSealife_DC1000-Back-Angle

Het drijfvermogen van het onderwaterhuis is negatief. Als er externe flitsers worden toegevoegd, is het drijfvermogen positief. Om dit te compenseren kan een gewichtje onder de set worden geschroefd. De set is dan nagenoeg neutraal. De o-ring is gemaakt van silicone dat niet mag worden ingevet. Dit staat duidelijk in de gebruiksaanwijzing. Bij alle knoppen is aangegeven welke camerafunctie ermee wordt bediend. De enige knop die niet rechtstreeks bedienbaar is, is het schuifknopje op de bovenkant waarmee de camera in de foto-, film- of weergavestand wordt gezet. Deze standen zijn echter via een andere knop achter op het onderwaterhuis wel in te stellen. Bij deze knop zijn het symbool van een filmcamera en het pijltje van weergave gebruikt zodat duidelijk is dat je via deze knop kunt wisselen tussen de drie standen.

SealifeDC1000-maxx-backSealife SL961 Digital Pro Flash

De Sealife SL961 Digital Pro Flash wordt geleverd aan een flitserarm die weer aan een grondplaat is bevestigd. Ook de optische kabel is reeds voorgemonteerd op de flitser. Hoewel deze onderdelen los van elkaar zijn te koppelen, is dat niet nodig. Je hoeft dus nooit na te denken hoe de flitser en optische kabel bevestigd moet worden. De camera wordt door middel van een bijgeleverde schroef op de grondplaat vastgemaakt.
Om de flitser aan te sturen moet nu alleen nog de optische kabel voor de interne flitser van de camera worden geplaatst. Dit gaat heel eenvoudig. In de bijgeleverde kunststof adapter die om de lens past, klem je de optische kabel in het kabelgootje. Daarna duw je deze adapter op het huis. Geen gedoe met klittenband of andere lastige constructies.
De flitser werkt op vier penlites. Voordeel hiervan is dat dit type batterij overal verkrijgbaar is, ook in de oplaadbare vorm. De flitser is zowel automatisch te gebruiken als manueel in te stellen. Hiervoor zit op de achterzijde van de flitser een grote draaiknop. De Sealife SL961 Digital Pro Flash is niet alleen met een Sealife camera te gebruiken, maar met alle merken camera’s die een interne flitser hebben.
SealifeDC1000-w-Wide-Angle-Omdat de verschillende merken camera’s met verschillende soorten flitslicht werken (één voorflits of meerdere voorflitsen) heeft de flitser vier verschillende standen. Het is dan kwestie van uitproberen welke stand werkt voor een specifieke camera. Dit moet overigens wel voorafgaand aan de duik worden getest omdat het instelknopje achter de achterdeksel van de flitser zit. De flitser kan, net als het onderwaterhuis van de DC1000, gebruikt worden tot een diepte van 60 meter en is voorzien van een o-ring die niet ingevet mag worden.

Eenvoudig instelmenu

Het menu van de Sealife DC1000 houdt er rekening mee dat de gebruiker zijn camera hoogstwaarschijnlijk onder water wil gebruiken. Als je camera aanzet, stelt hij direct de vraag of je de camera onder water of boven water wilt gebruiken. Kies je voor onderwater, dan is de tweede vraag of je een externe flitser gebruikt. Is het antwoord ja, dan weet de camera dat de interne flitser af moet gaan om de externe flitser aan te sturen. Is het antwoord nee, heb je nog één vraag te beantwoorden: ga je de camera gebruiken tussen 1 en 8 meter diepte of dieper dan 8 meter. Afhankelijk van je keuze wordt dan een speciaal filter geselecteerd. Na het beantwoorden van deze vragen is de camera ingesteld. Dat wordt ook op het scherm gemeld.

SealifeDC1000-schildpad  SealifeDC1000-schildpad2

Wat ik zeer prettig vind, is dat de camera de gebruikte instellingen onthoudt bij het opnieuw aanzetten van de camera. Veel camera’s springen dan terug naar een beginstand zodat je bijvoorbeeld de macrofunctie weer moet instellen. De Sealife DC1000 onthoudt gewoon netjes hoe je camera had ingesteld, waaronder de functies gebruik onder water, blauwe zee, dieper dan acht meter, macro en flitsmacro. Dat scheelt veel (denk)werk als je de camera uit zijn slaapstand activeert. Als op dat moment net een schildpad voorbij zwemt, wil je direct een foto kunnen maken en niet eerst weer je camera instellen. Tegen de tijd dat je camera dan gereed is, is het fotomoment al lang voorbij.

SealifeDC1000-1  SealifeDC1000-model_01

Sealife SL970 groothoeklens

De beeldhoek van de 37 mm lens is te krap om grote onderwerpen op de foto te zetten. Je zou dan zoveel afstand tussen het onderwerp en de camera moeten houden dat alle kleur uit de foto verdwijnt. Immers, hoe dichter je op het onderwerp zit, hoe meer kleur op de foto. Om dit probleem op te lossen kan er een groothoeklens worden gebruikt. De beeldhoek wordt dan verruimd tot die van een 24mm lens. De groothoeklens wordt op de buitenzijde van het onderwaterhuis voor de lens vastgeklikt. De ruimte tussen het huis en de voorzetlens moet worden gevuld met water. Je moet de lens dus altijd onder water op het huis klikken. Als je dit niet doet, krijg je zwarte randen aan de zijkanten van je foto’s. Dit zie je duidelijk op het lcd-scherm.

SealifeDC1000-hengelaarvis3  SealifeDC1000-hengelaarvis5

De groothoeklens kan op enkele centimeters afstand van het onderwerp worden gebruikt door de camera in de macrostand te zetten. Ik kreeg op deze manier een hengelaarsvis van 15 cm beeldvullend op de foto terwijl ik er slechts 20 cm vanaf was. Als ik de groothoeklens niet had gebruikt, had ik veel meer afstand moeten houden, waren de kleuren niet zo mooi geworden en had ik niet zo veel van de achtergrond op de foto gekregen. Tijdens de duik kan de groothoeklens in een speciale lenshouder (Sealife SL972) worden geschoven. Zo is de lens altijd bij de hand. Deze lenshouder wordt onder de grondplaat vastgemaakt. De lens zit dus, als hij niet in gebruik is, vrij laag. Dit kan vervelend zijn als je een beestje op de bodem wilt fotograferen omdat je de camera dan niet laag kunt genoeg houden zonder dat de groothoeklens de bodem raakt.

SealifeDC1000-spookfluitvis  SealifeDC1000-porseleinkrab

Macro

In de macrofunctie kan tot 5 cm afstand worden scherpgesteld. Voor macrowerk is het een voordeel  dat de camera is voorzien van een 37 mm lens. Kleine onderwerpen kunnen op een wat grotere afstand meer beeldvullend worden gefotografeerd dan bij een 24 mm lens. Hierdoor schrik je de beestjes onder water minder snel af zonder in te hoeven zoomen. De zoomfunctie kan wel worden gebruikt in de macrostand, maar je hebt zeer stabiele handen nodig om de camera dan stil te kunnen houden. Het scherpstelvlak kleurde bij mij vaak rood in plaats van groen als ik verder dan de helft had ingezoomd. Als je toch afdrukt terwijl het scherpstelvlak rood is, is het resultaat altijd een onscherpe foto. Je kunt dan beter wat minder ver inzoomen en de foto later op de computer uitsnijden.

Sealife SL961 Digital Pro Flash

De Sealife DC1000 is zodanig ontworpen dat de interne flitser niet afgaat in de duikprogramma’s. Dan zorgen de ingebouwde filters immers voor de kleur. Wil je extra licht hebben, dan zul je de externe flitser moeten aanschaffen. In het eenvoudig instelmenu kun je instellen dat je een flitser gaat gebruiken. De flitser wordt dan in de automatische stand ingeschakeld. De grote knop op de achterzijde moet je zelf op A zetten.  In de automatische stand meet de flitser de hoeveelheid licht die nodig is. Je moet de flitser hier een klein handje bij helpen: als je de camera in de macrofunctie zet, moet je de interne flitser van de camera ook op macro zetten. Naast het flitssymbool verschijnt het tulpje (het macrosymbool) op het scherm. De externe flitser weet dan je op afstand van ten hoogste 50cm fotografeert en de flitser geeft in dat geval wat minder licht. In de praktijk blijkt dit inderdaad goed te werken.

SealifeDC1000-schorpioenvis  SealifeDC1000-vliegtuig

Een stilliggende koraalduivel vormde een mooi onderwerp om de flitser in de automatische stand uit te proberen. In de flitser-macrostand werd de schorpioenvis mooi egaal belicht, ook als er twee flitsers werden gebruikt. In de veraf-stand van de interne flitser was de schorpioenvis duidelijk overbelicht. Opvallend is ook dat in de automatische stand de flitser zonder diffuser goede resultaten gaf, terwijl in de manuele stand soms de diffuser nodig was om geen overbelichte foto’s te krijgen. In de manuele stand is de flitssterkt te regelen via de draaiknop op de achterkant van de flitser. Deze knop werkt prettig: hij is lekker groot en draait gemakkelijk. Ook is duidelijk weergegeven welke kant op gedraaid moet worden om de sterkte van het flitslicht te vermeerderen of te verminderen.

De armen van de flitsers vind ik aan de korte kant. Dit maakt het moeilijk om de flitsers in de goede positie te zetten als je van heel dichtbij (tot 5 cm in de macrostand) wilt fotograferen. De set houdt lastig vast als je een tweede flitser gebruikt. Dit komt omdat de afstand tussen de flitserarm aan de rechterkant van het onderwaterhuis te groot is om de ontspanknop te kunnen bedienen, maar te klein is om je hand lekker tussen de flitserarm en het onderwaterhuis te plaatsen. Bovendien heeft de set met twee flitsers eraan de neiging om in het water wat achterover te hellen.

Filmen

De camera beschikt, zoals gebruikelijk voor een compact camera, over de mogelijkheid om te kunnen filmen. Wat wel bijzonder is aan de Sealife DC1000 dat het eenvoudig instelmenu ook in de filmfunctie werkt. Ook hier krijg je vraag of je boven of onder water gaat werken. Indien je kiest voor onder water, vraagt de camera naar de diepte en past het roodfilter aan op je antwoord. De filmresulaten zijn een stuk kleurrijker door het gebruik van de filters dan bij andere camera’s. Het filter voor blauwe zee werkt goed, ook op een diepte van 18 meter. Bij snorkelen of heel ondiep duiken in helder water wordt het beeld echter te rood als je het filter instelt. Ik vond de resultaten beter van kleur als ik de camera in dat geval in de bovenwaterstand zette. Bij automatische witbalans leverde dat filmpjes op die mooi van kleur waren. Tijdens het filmen kan worden ingezoomd. Om dichtbij (tot 50 cm afstand) te kunnen filmen moet de macrostand worden aangezet.

SealifeDC1000-zakpijpen  SealifeDC1000-sterrenkijker

Manuele witbalans

Hoewel de automatische witbalans prima werkt, kan het onder water toch handig zijn om de witbalans handmatig in te stellen. Onder water verdwijnen de kleuren immers als je dieper gaat. Omdat de beginnende fotograaf hier nog geen behoefte aan zal hebben, is deze functie niet in het eenvoudige instelmenu opgenomen, maar in het vervolgmenu. Bij de camera wordt een wit plastic kaartje meegeleverd om de witbalans in te kunnen stellen. Zeer gebruiksvriendelijk vind ik dat op de achterkant van dit kaartje nog eens staat uitgelegd hoe je de witbalans instelt. Je hoeft de gebruiksaanwijzing op dit punt dus niet uit je hoofd te leren.

ConclusieSealifeDC1000_koraalmetmode

Wat mij betreft maakt Sealife het meer dan waar door te zeggen dat zij camera’s op de markt brengen die gemaakt zijn voor duikers. De Sealife DC1000 is een gebruikersvriendelijke camera die prima geschikt is voor een beginnend onderwaterfotograaf, maar tevens meegroeit met de ontwikkelingen van de gebruiker. Het eenvoudig instelmenu stelt de camera in de juiste stand na het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen. Ook na het toevoegen van een externe flitser neemt de camera het denkwerk uit handen. De resultaten met de externe flitser in de automatische stand zijn uitstekend. De flitser meet de benodigde hoeveelheid flitslicht zeer goed. Wil je meer controle over de camera hebben, dan zijn er tal van functies die handmatig kunnen worden kunnen worden ingesteld. Ook de flitsers zijn handmatig in te stellen. Na het uitschakelen (slaapstand of echt uitschakelen) van de camera springt de camera weer in de stand waarin hij laatst is gebruikt. Ik vind dit erg prettig omdat de camera dan weer direct is te gebruiken zonder opnieuw ingesteld te moeten worden. Het kleurcorrectiefilter voor gebruik dieper dan 8 meter levert goede kleuren. In de snorkelstand vind ik het filter te sterk en het geeft dan onnatuurlijk rode kleuren. Tussen de 0 en 3 meter werkt de automatische witbalans in zeer helder blauw water beter. Met gebruik van twee externe flitsers houdt de camera lastig vast. Houd je de flitserarm vast, dan is de ontspanknop te ver weg en de ruimte tussen de camera en de flitserarm is te krap om je hand tussen te kunnen plaatsen. Ook zijn de flitserarmen wat aan de korte kant om de flitsers bij macrofotografie in de juiste positie te kunnen plaatsen. Optioneel zijn de flitserarmen wel te verlengen.

Foto’s: Karin Brussaard


onderwaterhuis_01                                 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief