Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

In beeld: de ‘manta mating train’

Het paren van manta’s en het daaraan voorafgaande ritueel worden maar zelden gezien, laat staan gefilmd. Snorkelaars waren getuige van de ‘manta mating train’ in Komodo National Park (Indonesië).

 

De gasten van Adelaar Liveaboard Cruises snorkelden in december 2015 met manta’s. Normaal gesproken glijden de manta’s rustig door het water, maar de bewuste dag ging het er heel anders aan toe. Op het moment zelf wisten de snorkelaars niet wat er gebeurde, dat bleek pas nadat wetenschappers van de Marine Megafauna Foundation de beelden hadden bekeken. Deze snorkelaars hebben iets speciaals meegemaakt. Ze waren op het juiste moment op de juiste plaats.

De ‘manta mating train’ is een onderdeel van het paringsritueel, iets wat maar zelden wordt waargenomen. De vrouwtjes halen de vreemdste capriolen uit om indruk te maken, de mannetjes zijn elkaars rivalen en positioneren zich op de rug van het vrouwtje. Dit is wat wetenschappers tot op heden hebben weten af te leiden uit het schaarse beeldmateriaal dat ze van dit ritueel hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief