Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

In beeld: Dombo, de octopus

Maak kennis met Dombo de octopus! Zijn naam heeft hij te danken aan de gelijkenis met het Disney olifantje. 


Onderzoekers maakten met een ROV beelden van het ‘olifantje’. Als je naar zijn flapperende oren kijkt, snap je waar zijn naam Dumbo (of Dombo in het Nederlands) vandaan komt. De octopus werd aangetroffen bij Davidson Seamount, een onderzeese vulkaan op zo’n 130 kilometer van de kust van Californië. Dat de wetenschappers erg enthousiast zijn, hoor je wel als je het geluid van de video aanzet.

Volgens Chad King, hoofdwetenschapper van de Nautilus, was het een unieke ervaring om de 60 centimeter lange octopus tegen te komen. «Het is erg bijzonder om er eentje in leven te zien. Dat zie je niet elke dag.» Het is geen zeldzame soort, maar het is wel zeldzaam om er eentje tegen te komen.

Deze octopussen van het geslacht Grimpoteuthis  leven in de Atlantische en Stille Oceaan op een diepte van zo’n 3000 à 4000 meter. Meestal zweven de dieren net boven de zeebodem, waar ze op schaal-, schelpdieren en wormen jagen. Ze leggen daar ook hun eitjes. En ze hebben dan wel een hoge aaibaarheidsfactor, maar kijk uit! Als ze hun prooi te pakken hebben, ze met hun lichaam een ballon rondom de prooi om deze vervolgens te verorberen.

2 reacties

  1. Wat een geweldig beestje!

    REAGEREN
  2. Wow, wat een geweldige beelden!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief