Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Scooterduik in Felicitas-mijn

Duikreporter Bart gaat duiken in de Felicitas-mijn in Duitsland. De scooter gaat mee, net als de rebreather. 

In het verleden ben ik al regelmatig naar de Duitse mijnen geweest om te duiken. in de Felicitas leisteenmijn heb ik al een aantal mooie duiken gemaakt. Voorheen maakte ik die duiken met open circuit. Tegenwoordig neem ik altijd mijn rebreather mee.

Er ging een groep naar de mijnen in Duitsland. Mijn plan was om een dagje langs te gaan. Een maand van te voren keek ik wie er allemaal mee gingen. De duikers waarvan ik zeker wist dat ze met rebreather doken, hadden een cursus. Omdat ik het liefst dook met een buddy met rebreather en graag 1 lange duik wilde maken, besloot ik om te kijken of ik zelf een buddy kon regelen voor de dag dat ik in Felicitas dook.

Met Tom had ik al eerder lange duiken gemaakt in Felictas met de rebreather. Tom had ik al een tijdje niet gezien en hij wilde met mij duiken. Tom vroeg of we met dpv (scooter) doken. Daar had ik ook wel zin in. We hadden er al vaker gedoken, het plan was snel gemaakt. De dubbel 7 sets werden gevuld met trimix, daarnaast namen we de nodige stage mee : 30/30, ean50 en zuurstof.

Eigenlijk hebben we nauwelijks gas nodig met de rebreather. We gebruiken wat dilluent uit de dubbel 7, wat gas voor droogpak en wing uit een 3 literfles en de nodige zuurstof uit de 3 later fles van de rebreather.

De stages met zuurstof en ean50 werden gedropt in de schacht van mijn na enkele minuten. Dit zijn decogassen die we nodig hebben bij de opstijging mocht de rebreather niet meer(/beperkt) bruikbaar zijn. De stage met 30% zuurstof en 30% helium is een bailout voor de rebreather bij problemen op het 30 meter niveau (, hetzelfde geldt voor de dubbel 7 met trimix). (Daarnaast geeft de 30/30 stage eventueel nog een mogelijkheid met scr op het 30 meter niveau.)

Het waterniveau stond behoorlijk hoog in de mijn. Dat is makkelijk met te water gaan, het scheelt een stukje lopen. Maar het zorgt wel voor meer deco. We hadden scooters mee en besloten niet het diepste gedeelte in te gaan, maar gebruik te maken van de scooters en de nodige afstand af te leggen en de voertuigen waarvan enkele wat verder weg staan te bekijken.  Het zaagblad dat in de wand achter gebleven was had ik nog nooit gezien. Deze gingen we ook bezoeken.

Het gebruik van dpv’s zorgde ervoor dat we weinig bewogen na 40 minuten schakelde ik mijn heating al aan. Uiteindelijk hebben we ongeveer 120 minuten bodemtijd gehad op ruim 30 meter diepte. In deze tijd hebben we alles mooi kunnen bekijken en plezier gehad met de dpv’s. De video zegt denk ik genoeg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief