Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Wouter Hoogerwerf – De wanden van Wangi Wangi

Diepblauw water, enorm goed zich en koralen die nog uitbundiger zijn dan hij tot nu toe heeft gezien. Duikreporter Wouter is aangekomen op het eilandje Wangi Wangi.

Nadat we een nachtje in een stadshotel in Kendari zijn bijgekomen, worden we op de veerboot gezet naar de Wakatobi eilanden. De vliegtuigen vliegen niet meer sinds Corona dus 8u met de boot is het alternatief. We hebben een kamertje met stapelbed en airco, waar we de bagage droppen. We varen overdag dus op het dek is het heerlijk toeven en het is leuk om je tussen de lokale bevolking te mengen. We komen er achter waardoor er onder andere zoveel plastic op de mooie strandjes terecht komt. Echt iedereen mikt z’n afval van de veerboot af. Zelfs de prullenbakken waar wij netjes onze rommel ingegooid hadden worden aan het eind van de tocht in zee geleegd. De mensen zien er gewoon geen kwaad in. En wij in NL maar uit kartonnen rietjes drinken. Zo relaxed als het opstappen ging, zo hectisch was het van boord gaan op Wangi Wangi. Gelukkig boden twee sjouwers zich aan om onze reistassen klauterend over een andere veerboot naar de taxi te brengen in het donker.

De taxi rijdt ons naar het Patuno dive and beach resort. Dat “dive” kunnen ze wel weglaten want de volgende dag blijkt dat het divecenter door Corona niet meer operationeel is. We regelen diezelfde middag nog een taxi naar de dichtstbijzijnde duikschool. Eerst maar eens snorkelen hier.

Pinosperspective_Wangi_3-129059

Pinosperspective_Wangi_5-129059

We lopen zowat 100 meter door kniediep water tot we bij de dropoff kunnen gaan snorkelen. Dit is echt prachtig! Vooral het diep en diep blauwe water met gigantisch zicht verbaast ons het meest, na onze vorige bestemmingen waar het zicht vaak hooguit 15 meter was. We zien blauwgestipte pijlstaartroggen en ook de eerste schildpadden zwemmen langs. Het koraal is nog uitbundiger dan we al eerder zagen en het komt beter tot z’n recht door het goede zicht.

De duiken zijn geregeld bij Wakatobi diving holiday. Houdin, de baas, spreekt goed en rustig engels. Wij duiken met de enthousiaste Rudhy, die wat minder engels spreekt. Hij doet aan Google translate briefings. Met een kleine platbodem varen we in nog geen 5 minuten naar duikstek “Zoo”. We gaan driften langs deze wand. Het zicht is fenomenaal. Moet je nu je ogen op de wand of in het blauw houden? De wand is een verticale koraaltuin waar de kleurrijke visjes, als vlinders overheen vliegen. In het blauw zie ik wel 7 schildpadden voorbij komen. Ook passeren er verschillende Napoleonvissen en kleine Dogtooth Tuna’s. De volgende duiken monteer ik zeker m’n groothoeklens! Ik heb namelijk van die gigantische waaiers gezien, die prachtig af kunnen steken tegen het blauw.

De rest van de duiken zijn weer wandduiken en ook bezoeken we een Pinacle waar we kans maken op haaien. Er is niet genoeg stroming voor hele grote scholen vis maar kleinere scholen Barracuda en Jackfish hangen er wel rond. Ook de haaien laten zich niet zien, maar wat een fantastische plek is dit. We duiken rondom de onderwaterberg waar werkelijk geen koraaltje is aangetast.

Pinosperspective_Wangi_4-129059

Terug bij de wanden ontdekken we ook wat grote overhangen. Hier en daar komen we een zwartwitte zeeslang tegen die totaal niet schuw zijn. Ook schiet er nog een keer een Adelaarsrog voorbij. Wat ons opvalt is dat het macro leven hier nihil is. Het volmaakte koraal en de scholen vis vullen dit weer aan. Loes fungeert nog een paar keer als model voor de foto. Iets waar we in NL maar weinig de kans voor krijgen. De duiken zijn veelal tegen de 30 meter dus twee op een dag vinden we genoeg.

We drogen de duikspullen voor de airco want het volgende eiland van Wakatobi wacht op ons. We gaan per lokale ferry (een avontuur op zich) via Kaledupa naar het kleine eilandje Hoga. Dit zou je kunnen kennen van het TV programma, Floortje naar het einde van de wereld.

Pinosperspective_Wangi_2-129059

Pinosperspective_Wangi_1-129059

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief