Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Wouter Hoogerwerf – Het einde van de wereld: Hoga

Wat een trip maakt Duikreporter Wouter! Reis met hem mee naar het eilandje Hoga en duik onder op deze bijzondere locatie.

Met de houten ferry varen we van Wangi Wangi naar Kaledupa. Een volle, primitieve boot maar voor die 1u en 45 minuten een erg leuke ervaring. We passeren een groot Bajau-dorp op palen. Hier zijn de zeenomaden neergestreken. Bijzonder dat ze er voor gekozen hebben om 200 meter voor de kust een dorp op te bouwen en niet gewoon op het eiland. Het is een aparte bevolkingsgroep met een heel eigen cultuur.

Een klein smal bootje pikt ons op van Kaledupa om de oversteek naar Hoga te maken. We worden ontvangen door manager Wia en duikoperator Duda. De hutjes zijn simpel en alleen ’s avonds is er een paar uur elektriciteit. Ze staan in de jungle, verbonden door smalle paadjes. Het strand is magnifiek. Er is nu nog een groep Fransen die morgen vertrekt, daarna hebben we het rijk weer alleen. De eerdere bestemmingen hier in Indonesië waren namelijk ook al zo goed als uitgestorven wat reizigers betreft.

Pinosperspective_Wakatobi_Hoga_6-129195

Het kleine bootje waarmee we opgepikt werden, blijkt ook ons duikschip te zijn. We rollen tegelijk achterover om te voorkomen dat het omslaat. De eerste duik worden we gelijk getrakteerd op twee joekels van Bumphead Parrotfish, die al snel weer verdwijnen in het blauw. Het stikt er van de pijlstaartroggen. Het is een gevarieerde duikstek want Duda leidt ons langs koraal wanden en hellingen maar ook over zanderige gedeeltes. Hij zwemt behoorlijk door naar onze maatstaven. We stoppen bij een waaierkoraal en we beginnen te speuren. De gids weet een Bargibanti dwergzeepaardje aan te wijzen. Dit is de tweede soort pygmy die we zien deze reis. Hij zit zelfs nog aardig voor een foto. Loes geeft het signaal schildpad. Ik speur de diepte af maar zie het beest nergens. Nogmaals wijst Loes naar beneden. Joh, ik zie echt niks hoor. Na een minuut kom ik er pas achter dat het grote dier een paar meter voor me tussen het koraal ligt. Ik keek er ver overheen tot hilariteit van m’n buddy en de gids.

Pinosperspective_Wakatobi_Hoga_1-129195

Pinosperspective_Wakatobi_Hoga_4-129195

We chillen verder lekker op het strand of in onze hangmat. Ook het heerlijke diner wordt op het strand geserveerd. De nachten zijn wat uitdagender. Zonder airco of waaier is heel stil blijven liggen echt het beste.

Over duikstek “Outher Pinacle” hebben we op Wangi al goede verhalen gehoord. Nu gaan we het zelf ervaren. Het is een onderwaterberg met een bergkam eraan vast. Het onderwaterlandschap is echt heel spectaculair. Dit komt mede doordat je zo onwijs ver kijken kunt. Het koraal, de vissen, alles is uitbundig. Wanneer we later langs een wand met grote inhammen duiken, is het iedere keer weer een verrassing wat er om het hoekje te zien is. Blauwgestipte pijlstaartroggen zitten er weer genoeg. We zien er zeker meer dan 30. Een schildpad passeert ons en gaat aan de oppervlakte lucht happen. Hij vindt het blijkbaar gezellig bij ons in de buurt want hij zwemt een minuut of 10 op gepaste afstand met ons mee.

Pinosperspective_Wakatobi_Hoga_2-129195

Pinosperspective_Wakatobi_Hoga_3-129195

We gaan mee vissen om ons avondmaaltje bij elkaar te vangen. Zowaar lukt dit en krijgen we ze heerlijk op het strand geserveerd. Ook bezoeken we het dorpje verderop op Hoga eiland. Mensen zijn er vooral bezig met het verwerken van kokosnoten. Ze wonen in hutjes op het strand en het zet ons aan het denken, met hoe weinig deze mensen al gelukkig zijn. We bezoeken ook het Bajaudorp op voor de kust van Kaledupa nog. Vooral de kinderen vinden het erg gezellig dat we een kijkje komen nemen in hun dorp op palen.

Veel te snel is er al weer een einde gekomen aan onze tijd hier op dit plekje aan het einde van de wereld. Floortje Dessing was hier in 2018 op bezoek bij de Nederlandse Geertje. Dit was ook de reden dat Wakatobi op onze bucketlist kwam. We wilden eens gaan, waar Floortje naar het einde van de wereld ook geweest is. Geertje woont inmiddels gedeeltelijk op de Antillen en in Nederland. Manager Wia heeft nog steeds contact met haar.

We nemen de ferry weer terug naar Wangi. Er komen een paar pittige reisdagen aan om op de Molukken te komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief