Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Hoeveel vocht verlies je gemiddeld tijdens een duik van een uur?

Dat het belangrijk is om voldoende te drinken om je vochtgehalte op peil te houden tijdens een duikdag, weten de meeste duikers wel. Maar hoeveel vocht verlies je nu eigenlijk tijdens een duik? Duikerarts Thijs Wingelaar legt dit uit.

Scubapedia_logo

Voor sportduikers is dit nooit goed wetenschappelijk onderzocht. En dat is nog best lastig ook, want het is afhankelijk van heel veel factoren, zoals de temperatuur van het water en hoe hard je aan het werk bent (bijvoorbeeld door stroming). Naast droge lucht uit je persluchtfles, verlies je ook vocht omdat het lichaam meer urine aan maakt door het duiken. Voor de liefhebber, daar is hier recent een wetenschappelijk overzichtsartikel over gepubliceerd. En vergeet niet het vochtverlies dat je eventueel aan de oppervlakte hebt omdat je in de duikpak in de brandende zon staat of even de dijk in Zeeland over moet klimmen.

Het korte antwoord is: dat is dus lastig te voorspellen, maar als vuistregel is het een goed idee om na elke duik een halve liter water te drinken en bij warm weer het dubbele. Maar besef dat vanwege bovenstaande je misschien wel meer vocht bent verloren dan die liter water.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief