Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Hoe ontstaat zuurstofvergiftiging?

Zuurstofvergiftiging, je wilt het niet oplopen. Maar wat is het nu eigenlijk? Duikerarts Thijs Wingelaar legt het uit.

Scubapedia_logo

Zuurstofvergiftiging is afhankelijk van tijd en diepte, in tegenstelling tot stikstofnarcose dat alleen diepteafhankelijk is. Dus het maakt voor zuurstofvergiftiging uit hoe lang je blootgesteld wordt aan een bepaalde (te hoge) zuurstofdruk. Dit is voor perslucht eigenlijk nooit een probleem, maar met nitrox mengsels kan het wel relevant zijn. De meeste duikorganisaties houden een maximale zuurstofdruk (PO2) van 1.3 of 1.4 atmosfeer aan. Dan treedt zuurstoftoxiciteit eigenlijk nooit op als je binnen de limieten duikt. Bij een hogere PO2, bijvoorbeeld tijdens een decostop op 100% zuurstof op 9 meter (PO2 van 1.9) is er echt wel een reëel risico. Vooral in combinatie met inspanning (vanwege een hogere CO2 concentratie) of met een rebreather waarbij de scrubbers niet meer optimaal functioneren of de zuurstofcellen defect zijn en er een te hoge zuurstofconcentratie in je systeem zit.

Symptomen van zuurstofvergiftiging zijn misselijkheid, tintelingen rondom de mond of in de vingertoppen, duizeligheid, spiertrekkingen, afwijkend zicht of gehoor (bijv. lichtflitsen zien of een fluittoon horen). In hele ernstige gevallen kan iemand bewusteloos raken of zoveel spiertrekkingen hebben dat het lijkt op een epileptische aanval. Onder water is dat zeer ernstig en niet zelden met dodelijke afloop. Het is meestal zo dat duikers eerst ‘milde klachten’ hebben, zoals de misselijkheid of duizeligheid, voordat de ‘ernstige klachten’ optreden. Maar er zijn ook duikers geweest die zonder enige aankondiging ‘ineens’ een epileptische insult kregen.

Belangrijkste advies: als je met nitrox duikt, of met trimix of heliox op grote dieptes, ga dan na of je bij bovenstaande klachten mogelijk op of voorbij je maximum operating depth bent en een PO2 boven de 1.3-1.4 atmosfeer ademt.

Een uitgebreid wetenschappelijk artikel hierover vind je hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief