Hoe komt het nou dat ik verslaafd ben aan werken onder water?
Dat is de retorische vraag die Frank van Klaveren van CoralGardening zichzelf stelt. Want als je deze blogpost leest, weet jij wel waarom.
Bij de standaardduikopleiding in Azië leer je vooral hoe je moet overleven onder water, zeg maar duiken. Maar meer informatie over welke wereld je nu gaat betreden en het leven onder water, daar is meestal geen tijd voor. Daarvoor ben je afhankelijk van de kennis van je instructeur of die van de divemaster bij vervolgduiken. En wij willen wat meer weten over de wondere wereld van de riffen. Dat heeft ons doen besluiten om de Marine Conservation opleiding bij Chad te volgen. We leren alles over het rif. Hoe kan je een wetenschappelijk correcte meting doen om te kijken hoeveel koraal er groeit? Welke vissen wonen er en hoe herken je ze? Welke dieren geven aan dat een rif gezond is of juist niet. Weet je dat als twee soorten koraal tegen elkaar aangroeien, ze een chemische oorlog gaan voeren om de ruimte te claimen? We leren hoe je de kwaliteit van het water controleert, om te kijken of het schoon genoeg is, zodat er koraal kan groeien. Kortom heel andere dingen dan je duikvaardigheden.
Een ander onderdeel van de opleiding is dat je iets moet realiseren wat een positieve bijdrage levert aan de riffen. Nu heeft Chad verteld dat één van zijn koraal kweek (coral-nursery) projecten niet zo goed functioneert. Na onderzoek komen we er achter dat er weinig vissen in de buurt zijn. Een van de dingen die je leert, is dat koraal in competitie leeft met algen. Waar algen groeien, kan geen koraal groeien en omgekeerd. Vissen helpen het koraal daarbij door de algen op te eten. Bij een gezond rif is dat in balans, maar bij de coral-nursery niet. Zo kwamen we op het idee om naast de coral-nursery een fish-nursery te realiseren. Een woonplaats voor vissen, het eerste kunstmatige rif van Koh Tao.
Vol goede moed zijn we aan de slag gegaan. Met betonijzer buigen we een kegelvormig frame, maar het aan elkaar zetten lukt niet met eenvoudige middelen. Er moet toch echt een lasser aan te pas komen. Een lokale specialist wordt ingeschakeld: morgen is het klaar! Helaas is er de volgende dag weer een morgen, en de dag daarna ook, en…. na een week is de las klus eindelijk klaar. We laden het frame op de boot en plaatsen het naast de coral-nursery. We vullen het frame met natuursteen van het land. Dat lukt niet in 2 duiken, dus komen we twee dagen later terug om het rifje aan te vullen. We zien dat er al volop vissen bij onze fish-nursery wonen. Geweldig om te zien wat het effect is! Het geeft veel voldoening om te zien wat je kunt bereiken als je een rif aan het herstellen bent. Het is gaaf om iets goeds te doen en een positieve bijdrage te leveren aan het herstellen van de natuur. De passie om van koraalriffen herstellen ons levenswerk maken is geboren. Ook jij kan vanuit Nederland een positieve bijdrage leveren via www.crowd4coral.org