Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Nederland

Hoe heet die vis ook alweer?

Natuurlijk wensen we elkaar met oud&nieuw een goed duikjaar, maar op 1 januari had ik het te druk met oliebollen eten. Dus vindt de nieuwjaarsduik plaats op 2 januari.  En dat wordt zeker een mooi begin van het duikjaar!

snotolf_Marloes_otten

Oud&nieuw
Op oudjaarsdag staan we uit te kijken over het Grevelingenmeer, gehuld in mist. Brrr… dat ziet er koud uit! Alles ziet er grijs uit, de wind doet de gevoelstemperatuur nog verder dalen. Snel onder water, daar is het warmer dan boven water!
Nog geen 48 uur later staan we langs de Oosterschelde. Een heerlijk zonnetje schijnt over een spiegelglad wateroppervlak. De stenen onder water zijn goed te zien, dus het zicht lijkt ook goed te zijn. In ieder geval boven water ziet het er al heel anders uit dan 48 uur geleden!
Maar ook nu is het onder water warmer dan boven water, met een een watertemperatuur van 4 graden Celsius. We gaan op zoek naar de donderpadden met nest, dus heb ik een macrolens op mijn camera. Donderpadden zien we genoeg, maar een nestje vind ik niet. Ik word ook eigenlijk te veel afgeleid door andere mooie dingen om goed te zoeken. Wat groeit hier toch veel dodemansduim! En wat een grote kolonies! Schitterend!

Rode voetbal
Na 45 minuten zwem ik rustig terug richting de brug. Ineens verschijnt er een rode voetbal in het licht van mijn lamp. Die is er vroeg bij!
Automatisch maak ik snel een foto om erachter te komen dat ik met deze macrolens en een extra diopter alleen zijn neusgat op de foto kan zetten… Snel haal ik de voorzetlens eraf, zodat ik in ieder geval zijn kop er in zijn geheel op kan zetten.

snotolf_Marloes_Otten

Snotwolf
In één van mijn eerste logboeken staat hij ook genoteerd, deze rode voetbal. Toen schreef ik met grote letters ‘SNOTWOLF GEZIEN’.
Hmmm, ik ben vast niet de enige…. Snotolf is gewoon een rare naam. Dan klinkt snotwolf al weer logischer. Maar niet zo vriendelijk. Het liefkozende ‘snottie’ dat in de wandelgangen gebruikt wordt, is nou ook niet zo’n charmante naam.

De beste wensen
Maar goed, ik heb hem gezien: de eerste snotolf van het seizoen! Een vroege, maar wel op dezelfde datum dat vorig jaar de eerste snotolf gezien werd.
Ik denk dat de snotolven elkaar met oud&nieuw ook een gelukkig nieuw jaar wensen. En lootjes trekken om te bepalen wie de eerste is die zich in de spotlights van de fotografen laat zetten. Deze jongen was de klos. Toch wens ik hem ook het beste voor het nieuwe jaar. Dat al zijn wensen en eieren maar uit mogen komen.

Dit bericht delen

Marloes Otten

Marloes is de schrijfster van duikgidsen over Zeeland, Bonaire, Curaçao. Ook schrijft ze regelmatig artikelen voor duikeninbeeld. Ze is mede-eigenaar van duikcentrum Dolphins in Brouwershaven, Zeeland en duikt graag en zo veel mogelijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *