Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Het verhaal: Nederlands Kampioen Ron Offermans

Voor het eerst meedoen en direct Nederlands Kampioen worden! Dat overkwam Ron Offermans. DuikeninBeeld sprak met hem over dit succes.

Ron Offermans is beroepsfotograaf en in 1990 begonnen met duiken. Vanaf zijn zesde duik ging de Nikon-camera mee onder water in de speciaal daarvoor aangeschafte onderwaterzak. Voor Ron komt de lol van het duiken voor een groot deel door het avontuur… prachtig toch om in de winter met een pak sneeuw om je heen in het water te stappen? Het mooie van fotograferen is dat je dit plezier in beeld kan brengen.

Sinds september mag Ron zich Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie noemen. Wij spraken met Ron over zijn deelname aan het Open Nederlands Kampioenschap.

Heb je al vaker aan een wedstrijd deelgenomen?

Dit wat mijn eerste wedstrijd. Ik fotografeer onder water vooral voor mijn ontspanning. In mijn werk moet ik presteren en het fijne vind ik juist dat ik tijdens het duiken zonder deze druk kan fotograferen. Een wedstrijd geeft toch druk en om die reden heb ik er voorheen nooit aan deelgenomen.

Waarom dan dit jaar toch?

Het bestuur van Aquashot heeft het initiatief opgevat om een aantal nieuwe mensen te betrekken bij de organisatie van het kampioenschap om een aantal verbeteringen door te kunnen voeren. Als bestuurslid heb ik de organisatie geholpen met het ‘ronselen’ van goede fotografen. Als je deze onderwaterfotografen dan benadert en wilt overtuigen, kun je zelf natuurlijk niet achterblijven en moet je ook deelnemen.

En? Hoe is het bevallen?

Het is grappig om te merken dat deelnemen toch wel spannend is, zeker ook omdat er vanuit mijn directe omgeving best wel wat verwachtingen waren en daardoor druk. Er deden dit jaar veel goede fotografen mee en ik had mijzelf net zoveel kans gegeven als andere fotografen. Tijdens de wedstrijddagen heb ik erg leuk contact met verschillende deelnemers gehad en van een aantal hoor je op zo’n dag de enthousiaste verhalen, over het wel slagen van de planning. Op zo’n moment verwacht je ook goed werk van deze fotografen en dat zie je denk ik ook terug in het werk dat is ingeleverd. Zelf had ik geen bijzonder gevoel op de wedstrijddagen, maar het deelnemen was zeker leuk en gezellig.

Heb je naar jouw idee anders gewerkt dan andere fotografen?

Ik weet dat er een aantal fotografen te werk is gegaan met een jury in het achterhoofd. Ik ben gewoon lekker mijn ding gaan doen en heb niet anders gefotografeerd dan ik in andere weekenden zou doen. Natuurlijk heb ik rekening gehouden met de verplichte categorieën, maar verder gewoon lekker gefotografeerd.

AQ10-0NK 1e Plaats-ONK12-Ron Offermans-5_DSC1155AQ10-0NK 1e Plaats-ONK12-Ron Offermans-1-DSC1116

Welke tip heb je voor fotografen die aan de wedstrijd willen deelnemen?

Maak een plan voordat je het water in gaat. Ik had een heel duidelijk beeld van een aantal opnames die ik graag wilde maken, maar dan moet je het natuurlijk nog kunnen vinden. Ik heb gewonnen met een oorkwal, een weduwroos, een sierlijke slibanemoon en een mossel. Ordinairder kan het niet…. Ga voor de goede foto en niet voor het biologisch meest interessante onderwerp, want daar gaat de wedstrijd niet over. Ik zie hierin ook een  parallel met mijn gewone werk. Daar fotografeer ik gewone mensen en geen popsterren, toch wil ik een mooie en bijzondere foto maken.

Als jurylid heb ik je ooit horen roepen: “Geen grondels, mensen kom met wat origineels!” Tot mijn verbazing zie ik dat jij voor je visportret ook een grondel hebt gekozen. Dit vraagt natuurlijk om een toelichting, Ron?!


AQ10-0NK 1e Plaats-ONK12-Ron Offermans-2_DSC1133
Haha, ja dat klopt. Ik heb in voorgaande jaren bij het jureren geroepen dat ik grondel als visportret niet erg origineel vind. Zelf wilde ik dus absoluut geen grondel inleveren en dat heb ik toch gedaan. Ik had een compleet ander plan en heb voor de uitvoering hiervan ruim 105 minuten in het water liggen fotograferen. Mijn doel was een portret van een jonge snotolf, maar het weer was compleet anders op de zondag dan op de zaterdag daarvoor. Ziek van de deining van het water en gefrustreerd door het niet slagen van mijn plan ben ik uiteindelijk de Grevelingen in gesprongen om toch die grondel dan maar te fotograferen. Dus ja……. Met gemengde gevoelens hè….

Welke foto heb je nog niet gemaakt, maar zou je nog wel graag eens willen maken?

De leukste foto’s zijn toch altijd de onverwachte ontmoetingen. De keer dat ik een kathaai tegenkwam bij Zoetersbout, staat mij nog steeds heel goed bij. Ook op de foto’s van Joop Stalenburg die een bruinvis tegenkwam bij de Zeelandbrug, was ik ook behoorlijk jaloers. Dat zijn toch hele leuke dingen. Ik hoef niet per se de hele wereld af te reizen om dat hele bijzondere zeepaardje te fotograferen dat plotseling een hype is geworden.

Ron_offermans_staandRon, ik ken je als een actieve duiker die graag veel kennis deelt. Wat doe je zoal?

Naast mijn activiteiten voor Aquashot  ben ik ook lid van de Biologische Werkgroep. Leuk omdat je duikers ontmoet die gelijk gestemd zijn, je deelt samen een passie.  Binnen Aquashot probeer ik de uitwisseling van de kennis over onderwaterfotografie te stimuleren. Om goed te kunnen fotograferen is het van belang dat je weet wat er onder water leeft en dat je wat achtergrond kennis hebt – om die reden ben ik mij in de biologie gaan verdiepen.
Ik geef ook regelmatig lezingen en trainingen over onderwaterfotografie. Dit jaar zal ik tijdens een fotovakantie naar Layang Layang ook kennis en ervaring gaan uitwisselen met de deelnemers.

Binnenkort komt daar ook nog een boek over onderwaterfotografie bij. Kun je hier wat meer over vertellen?


Ik liep al enige tijd met het idee om een boek te maken.  Er is naar mijn idee binnen het Nederlandse taalgebied geen compleet boek over onderwaterfotografie beschikbaar en daar ga ik verandering in brengen.  Vanuit de cursussen die ik geef, heb ik gemerkt dat er wel behoefte aan is. Die informatiebehoefte kan gaan over de keuze van apparatuur, het instellen van de camera of het nabewerken van de foto’s. Het wordt een compleet naslagwerk dat voor fotografen van elk niveau interessant moet zijn.

…. dus volgend jaar een nieuwe Nederlandse Kampioen?

Haha… ik deel al mijn kennis in dit boek en maak de concurrentie voor komend jaar zo een stuk sterker. Elke fotograaf kent dan alle kneepjes en haalt het optimale uit zichzelf en zijn apparatuur.

Wanneer zal je boek te koop zijn?

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de afronding. Tijdens de komende Duikvaker wordt het boek gepresenteerd en kan iedereen het kopen.

Foto’s: Ron Offermans

De website van Ron Offermans
Meer informatie over het Open Nederlands Kampioenschap

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief