Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Het gebeurt nog steeds – gevaarlijke combi van fles en kraan

Je zou denken dat iedereen tegenwoordig wel weet hoe belangrijk het is dat je de juiste kraan op de juiste fles zet. Helaas niet blijkt vandaag maar weer. 

Bij Aegir Divecenter in Stein werd vandaag opnieuw een duikfles met 3/4 draad ter vulling aangeboden mét daarin een kraan met M25x2 draad. Bij het Limburgse duikcentrum is het standaardprocedure dat de keuring van de fles en de combinatie van het draad van fles en kraan worden gecontroleerd voordat de fles aan het vulpaneel wordt ‘gehangen’. Waar de onwetende klant in eerste instantie reageerde met ‘O, jullie zijn wel erg streng’, was hij even later toch heel erg blij. De combinatie van fles en kraan klopte namelijk niet!

En nee, deze klant heeft niet zelf zitten ‘prutsen’. De kraan is na de keuring van de fles door een professioneel duikcentrum op de fles gemonteerd. De klant reageerde oprecht verbaasd: «Ze hebben me bij dat duikcentrum nog op de gevaren van een verkeerde combi gewezen.»

Maurits van Gulick van Aegir Divecenter is blij dat in zijn duikcentrum standaard deze strenge controle wordt uitgevoerd. Hij roept al zijn collega’s en duikers op om hetzelfde te doen en het liefst ziet hij dat alle flessen met 3/4 of kleinconisch draad worden afgekeurd. «Wees alert! Je wil niet het volgende slachtoffer van een verkeerde of verouderde fles/kraan-combinatie zijn!»

Laat het controleren

Alle inspanningen van de branche in de afgelopen jaren ten spijt, het gebeurt dus nog steeds. Het kan niet, het mag niet en zo’n tijdbom is niet alleen een gevaar voor jezelf, maar voor iedereen in de omgeving. Twijfel je of je fles en kraan wel bij elkaar horen? Ga naar de duikwinkel in je buurt en laat het door mensen met kennis van zaken controleren.
Wij krijgen er elke keer dat we dit horen opnieuw kippenvel van.

Lees ook

De juiste kraan op je fles?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief