Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Hengelaarsvis bleekt mee tijdens coral bleaching

De huidskleur van de wrattige hengelaarsvis kan veranderen onder invloed van verbleekt koraal, zo blijkt uit een nieuwe studie.
hengelaarsvis_verbleekt2

De vis heeft normaal gesproken paarse en oranje tinten zodat ze niet opvallen in kleurig koraal, maar de huid van het dier wordt wit als het koraal in hun leefgebied verbleekt. Dat melden biologen uit de Malediven in het wetenschappelijk tijdschrift Coral Reefs. Het is voor het eerst dat een verbleekte wrattige hengelaarsvis is gesignaleerd.

De onderzoekers kwamen de hengelaarsvis bij toeval op het spoor tijdens een duik in het noorden van de archipel. De vis zat tegen een verbleekt stukje koraal en viel op door zijn witte huidskleur. Onderzoeker Gabriel Grimsditch maakte onmiddellijk een foto van het dier.

Wrattige hengelaarsvissen kunnen hun huidskleur binnen enkele weken aanpassen aan hun omgeving, zodat ze minder goed zijn te zien voor roofdieren. De dieren hebben een relatief klein leefgebied dat ze zelden of nooit verlaten. De kans is dus groot dat de verbleekte hengelaarsvis al lange tijd een witte huidskleur heeft.

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *