Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Help onze haaien beschermen!

Hamerhaai_Peter Verhoog

Save our Sharks maakt zich hard voor de bescherming van ‘onze’ haaien in de Dutch Caribbean. Help hen en teken de petitie!

Save our Sharks heeft een petitie gelanceerd waarin wordt opgeroepen tot betere bescherming van haaien in alle zeeën die onder Nederlandse invloed vallen. Wereldwijd worden haaien bedreigd door overbevissing en vernietiging van hun leefomgeving. Door het tekenen van de petitie kan iedereen zijn stem laten horen aan de verantwoordelijke politici, zoals in Nederland staatssecretaris Martijn van Dam en hem aansporen onze haaien te beschermen. In de petitie wordt gevraagd om invoering van concrete beschermingsmaatregelen, een verbod op het ontvinnen van haaien op Saba, St. Eustatius, Aruba en Curaçao en betere internationale afspraken voor het behoud van haaien in de hele Cariben.

 

Irene Kingma, coordinator Save our Sharks Nederland: “Haaien zijn niet eng of gevaarlijk, maar vervullen als roofdier juist een essentiële rol om de zee gezond te houden. Helaas wordt wereldwijd 25% van alle haaiensoorten met uitsterven bedreigd.  We vragen nu aan alle inwoners van het Koninkrijk om zich sterk te maken voor de bescherming van deze bijzondere dieren.”

Rond Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is het aantal haaien de afgelopen jaren afgenomen. Voor het gezond houden van koraalriffen en het op peil houden van de visstand zijn haaien van onschatbare waarde. Haaien zijn voor de eilanden van groot economisch belang vanwege het duiktoerisme gericht op haaien.

De petitie maakt deel uit van Save our Sharks, een project voor bescherming van haaien van samenwerkende Caribische natuurorganisaties, de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Tijdens de Dutch Caribbean Shark Week, die van 18 tot 26 juni gehouden wordt, zal de petitie aan staatssecretaris Van Dam worden aangeboden. Tijdens deze week worden zowel in Nederland, als op de zes Caribische eilanden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor haaien en hun belang voor de oceanen.

De petitie kan online getekend worden op: www.saveoursharks.nl/petitie

Foto’s: Peter Verhoog, Dutch Shark Society

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief