Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog

Healthy Seas: Vistuig bergen met PAN Salvage (1/2)

Na een zeer succesvolle pilot in september 2013 waarbij we een respectabele 6 ton aan vistuig uit zee haalden, besloten we de waardevolle capaciteiten van deze berger ook dit jaar weer volop te benutten.

Het is zondag 6 juli 2014, vandaag gaan we met Healthy Seas voor de tweede keer vistuig bergen met bergingsbedrijf PAN Salvage uit Stellendam.

Het is een hele operatie, aan boord zijn naast de kapitein, de stuurman, machinist en technisch personeel, een dekknecht en niet te vergeten een kok(in) ook zes Healthy Seas duikers die allemaal een taak hebben. Drie van hen zijn al eerder mee geweest met de eerste pilot en drie anderen wachten gespannen af wat deze dag gaat brengen. De nieuwsgierigheid is wat iedereen drijft, omdat er sporadisch de wildste verhalen in de media verschijnen over de ‘brute’ manier waarop deze Noordzee bergers te werk gaan zijn deze nuchtere duikers erg benieuwd hoe het er aan boord echt aan toe gaat.

RTEmagicC_deel_1b-800-600.jpg

 

Duikverbod

Het doel is duidelijk; vistuig bergen. Natuurlijk hebben we onze duikspullen wel allemaal bij maar omdat we weten dat er niet zo’n best weer op het programma staat, houden we er rekening mee dat het er mogelijk niet van gaat komen. Ons doel is het wrak van de Ameland, volgens onze informatie zou dit hele wrak vol moeten zitten met vooral staan want netten, alle reden om eens een kijkje te gaan nemen. ’s Ochtends komen we met de MV Bela aan op het wrak en de golfslag zit al ver boven de 1,5 meter door een stevige wind die de kop heeft opgestoken. Doordat dit wrak in de Eurogeul ligt en de tankers en vrachtschepen ons van dichtbij passeren geldt hier officieel een duikverbod maar we krijgen van de autoriteiten wel toestemming om hier netten te bergen. Het schip wordt direct voor anker gelegd en we gaan aan de slag.

Waarom zou je nog duiken?

Iedereen staat met veel interesse te kijken op de brug, vanaf hier wordt de machine bediend die overboord gaat om het wrak te inspecteren. Deze machine ziet eruit als een poliepgrijper maar is daarnaast uitgerust met een twee camera’s, licht en blazers om eventueel zand weg te blazen mocht dit nodig zijn. De survey gaat beginnen en zodra de machine boven het wrak hangt is er op de twee verschillende monitoren al een duidelijk beeld te zien. Ieder detail komt al meteen scherp in beeld en de eerste sarcastische grappen vliegen al in het rond “Wow! Waarom zou je nog duiken? Dit is geweldig!”. Het zicht is subliem en we zien zelfs nylon sportvisdraad links en rechts over het wrak lopen, ook het aantal verloren loodjes is op de schermen prima te zien. Natuurlijk is het meer jaloezie, geef ze een ‘go’ en ze springen direct alsnog het water in.

 

In deel 2 lees je het vervolg van deze bergingsactie

RTEmagicC_deel_1a-600-800.jpg

Foto: Peter Verhoog/DutchShark Society

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief