Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Koers 360˚ noord

Datum 16-8-2014
Locatie Tynaarlo en Ruinerwold

Duikreporter Harry zoekt het noorden van Nederland op. Tynaarlo en Ruinerwold staan op de duikagenda.

Op de laatste zaterdag van mijn vakantie nog twee duiken voor het nieuwe schooljaar begint. Al heb je als docent langere vakanties, ook deze komen een keer teneinde.

Dit keer verleggen we onze koers naar het Noorden. Dat doen we niet vaak. Voor de afstand hoeven we het niet te laten. Sinds het nieuwe stuk rondweg bij de Witte Paal (tussen Hardenberg en Ommen) is aangelegd is de reistijd naar Drente/Groningen met een kwartier ingekort.

Dus staat buddy Jan om 8.30 uur voor de deur om me op te halen. Ik moet nl. uiterlijk half vijf weer thuis zijn wegens andere afspraken.

We willen naar Tynaarlo en daarna naar Ruinerwold. We zitten al binnen 2 minuten op de rijksweg . Hier mag je 100 km. per uur. Tot Meppel zal dat zo blijven. Pas dan hebben we snelweg. Toch staan we vijf kwartier later voor de slagboom van camping het Veenmeer in Tynaarlo. Voor € 2.50 p.p. mogen we het terrein op.

Het miezert iets. Snel de duikspullen aan, dan hebben we daar geen last meer van. De sets opbouwen kan daarna wel.

Het is niet druk. Ook is het een gemakkelijke instap. Er liggen diverse objecten. Het is bovenin vrij stoffig. Al snel zien we een karper, maar dit soort vissen laten zich slecht benaderen en dus is een foto bij dit matige zicht niet mogelijk.

Wel veel kleine baarzen. Hele scholen. Een enkele verdwaalde voorn zwemt daartussen.

Bij de bus een klein snoekje. Hij laat zich goed benaderen en dus is een foto snel gemaakt. Daarna nog een paar opnames vanuit andere gezichtspunten.

Dan nog weer een karper. En een grotere snoek. Ook nog wat Amerikaanse rivierkreeftjes in een aantal boomstronken.

Na 70 minuten houden we het voor gezien. In het restaurant een kop koffie met appelgebak. De eigenaar vraagt of we wat onderwaterfoto’s willen mailen voor zijn intranet. Zijn gasten vragen er vaak om. Dat is natuurlijk een kleine moeite.

Dan terug richting Meppel en bij Pesse de snelweg af richting Ruinerwold. Vlak voor de plas is de weg afgezet. Er komt een colonne oldtimers langs binnen afzienbare tijd. Maar met mijn natuurlijke charme weet ik de politieagente bij de afzetting te overtuigen om ons door te laten. Tenslotte is de colonne nog niet gearriveerd.

Bij de plas is niemand te zien. Weer snel ons duikpak aan om geen last te hebben van de regen. In de regenbui lopen we naar het water. Hier geen onderwaterobjecten. Wel grillige veenwanden. De thermocline zit hier al op 5 m. Het voelt veel kouder aan dan vanmorgen. Geen leven onder de 6 m.

Daarna naar boven. Op 4 à 5 m blijven we zwemmen. Weer veel kleine baarzen en voorns. Dan plotseling een hele grote snoek. Door het stof krijg ik er geen mooie foto van. Eén foto is nog acceptabel. Een close up, net voor hij wegzwemt. Later zien we de snoek nog een keer.

Ook hier weer ZW kreeften. Nu echter in spleten in de veenbanken.

Als we weer boven komen is het droog. Een boer rijdt drijfmest uit. Daar is het geschikt weer voor. Een wandelaar vraagt wat we gezien hebben.

Dan huiswaarts. De Tom Tom stuurt ons lange tijd over idyllische weggetjes . We passeren Koekange, De Wijk, Avereest. Onderweg moeten we 5 minuten wachten. We zien net de staart van de colonne oldtimers voorbij komen.

Om kwart over vier zet Jan me weer thuis af. Strak gepland. Snel pannenkoeken bakken. Mijn specialiteit . Na de maaltijd samen met mijn vrouw ga ik naar mijn afspraak.

Duik 565 en 566 zijn ten einde.

Dit bericht delen

Harry Brummelhuis

Getrouwd met Laura. Docent bij AOC Oost. Fervent duiker . Maak ook onderwaterfoto's en -films, waarbij sfeer belangrijker is dan technische perfectie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *