Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Hemmoor 2010

In 2010 zijn we met een groep duikers een weekend naar de Kreidesee in Hemmoor (BRD) geweest. 

Datum
2010
Locatie
Hemmoor

 

“Daar kun je lekker diep” zegt Jan, onze tecdiver. “We zijn al een keer naar 50 m geweest. Omdat er teveel ongelukken gebeurden, mag je nu nog maar tot 45m“ zegt hij. (Alsof dat niet diep is !!!) Een aantal mensen heeft geen dubbele kraan op de fles hebben en dat moet wel, van onze Duitse buren. Zelf had ik toe ook nog geen dubbele kraan.Ik mag de Nitroxfles van Kees gebruiken. Dan moet wel het personal filter mee om de fles schoon te houden. Ook een extra eerste trap wordt er geregeld en de sets worden omgebouwd. Er moeten verloopstukken mee, omdat ze in Duitsland met DIN – aansluitingen werken.

Kees en ik rijden samen. Miep (onze electronische gids) weet de weg, dus komen we zonder zoeken aan in Hemmoor. We bellen Jan op zijn mobieltje, maar het is Gea, die opneemt. “We zitten op het grasveld achter de receptie.” zegt ze. We melden ons bij de receptie om in te schrijven en een weekendkaart te kopen. Dan is het al tijd om onze eerste duik te maken. “Hoe diep wil jij?” vraagt Kees. “Laten we 30 m. aanhouden”zeg ik. We peddelen aan de oppervlakte naar een boei om daar af te dalen naar een vliegtuig op 10 m. Er zit een geraamte in de cockpit. Deze is met handboeien geketend. Wordt in Duitsland zo de doodstraf voltrokken? Vanaf dit gele toestel gaan we verder op kompaskoers 210 °. We komen langs een steile wand en dalen daar af. Op 36 meter schudt Kees mij de hand. Ik heb mijn persoonlijk record met 3 m. verlegd. Kees geeft aan dat we weer naar boven gaan.. Dan komt de weg in beeld,waarover vroeger de vrachtauto’s de groeve inreden.
RTEmagicC_HarryBrummelhuis_DR_Hemmoor2010-1.jpgNa de duik naar het hotel. We krijgen kamer 25 op de 2e verdieping. Het ruikt erg muf. Blijkbaar is deze kamer een tijdlang niet gebruikt. Snel het dakraam open zetten. ’s Avonds eten we in het dorp. Er zijn daar plaatsen voor ons gereserveerd. Ik bied aan om in Kees’ auto te rijden, zodat hij pils kan drinken. Na afloop in het hotel haal ik de schade wel weer in. Ze hebben in de kelder van het hotel ook wijn en Jägermeister. Jan drukt ons op het hart, dat we de volgende morgen om 8 uur aan het ontbijt moet zitten in het naastgelegen restaurant.

Na het ontbijt op zaterdagmorgen staat voor de meesten van ons de Rüttler op het programma. Daarvoor moeten we naar Einstieg 3. Deze is te bereiken via een hobbelige bosweg. Om het water te bereiken moeten we een flink eind afdalen via een trap. Vanaf een vlonder kun je dan het water in. Het loopt vrijwel meteen steil af. Via een lijn kom je op 20 m. diepte bij een platform,waarop een vrachtwagen staat met opgeklapte laadbak. Alsof hij nog bezig is krijtsteen af te storten. We kijken achter de auto in een diepe stortkoker. We laten ons afzakken in deze koker. Op 30 m. gaan we een nis in . De muren zijn beschreven met krijt. Ik kijk omhoog. Het lijkt wel of ik een paar meter hoger het wateroppervlak kan zien. Ik kijk op mijn computer. Er staat toch echt 30 meter en niet 3 meter. Zou ik last hebben van een stikstofroes? Laten we maar snel deze nis uitgaan. Het spookt hier. Snel zoek ik afleiding, om dit voorval maar snel te vergeten. Dat is

Na de lunch ga ik met Robert op 10 m. diepte op kompas naar het vliegtuig. Robert zet alles op film. Daarna richting forellenkwekerij. Hopelijk lukt het om wat ontsnapte forellen op film te krijgen. Dat lukt vrij aardig. We hebben er in ieder geval genoeg gezien. Voor deze avond heeft Arjan een afspraak gemaakt bij een nabijgelegen Grieks restaurant. Er hoeft dus niemand “Bob” te zijn. Ook bij de Griek kun je weer lekker eten en drinken. De rekening valt ook weer erg mee. Zondagmorgen eten we in een grote ontbijtzaal op de eerste verdieping. Volgens RTEmagicC_HarryBrummelhuis_DR_Hemmoor2010-2_01.jpg

Epiloog: Weet u nog, dat ik spoken zag in de Rüttler? Ik dacht op 30 m. het wateroppervlak te kunnen zien. Gelukkig was het toch geen stikstofroes. Er zit in deze nis een opgesloten luchtbel. Je kunt dus daar gewoon je hoofd boven water houden. Je zou zelfs je automaat uit kunnen doen. Of dat verstandig is weet ik niet. Ik weet niet hoe de kwaliteit van deze lucht is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief