Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Duiken in het Duitse Ruhrgebied

Duisburg , één van de Duitse industriesteden in het Ruhrgebied, herbergt 2 duikstekken waar je niet meteen aan denkt. Harry ‘leidt’ je rond.

Datum 3 november 2012
Locatie Duisburg Ruhrgebied

Inleiding:
Ze liggen 5 km uit elkaar en dus op één dag goed te doen. Wij hebben dit uitgesmeerd over 2 dagen.
Het gaat hier om Nullzeit en om Tauchrevier Gasometer.

Nullzeit ligt in de uiterwaarden van de Rijn en is een voormalig drinkwateropslagbekken. Gasometer is een grote opslagtank , die nu als duiktoren wordt gebruikt. In November 2011 waren we bij Nullzeit en een jaar later bij Gasometer.

Nullzeit:
Het is zaterdag 5 November 2011. Om 6.45 uur gaat de wekker. Wie is er nu zo gek om op de vrije zaterdag zo vroeg op te staan? Dat zijn een stel duikers, die al om 9.00 uur in Duisburg willen zijn.

Al voor half acht is Harry bij Paul. Snel de spullen overladen en dan op weg. In Duitsland komt Gerrit ons achterop en even later zien we ook Dirk Jan en Kees. Met 140 km / uur gaat het richting het Ruhrgebiet. Om 8.50 uur zijn we bij Nullzeit. Jan, Gea en Fabiola zijn er al. Evenals Rob en zijn zoon.

Om klokslag 9.00 uur (Deutsche Pünktlichtkeit??) komen er 2 Duitse wagens aanrijden. De hekken gaan open en we kunnen de auto’s tot bij de ingang rijden om te lossen.

Het is maar een klein gebouwtje. Het bassin zit ernaast. Het is overdekt, maar zit bijna helemaal onder het maaiveld. Vanuit het gebouwtje kun je in een kelder omkleden. Ook het bassin is op dezelfde manier bereikbaar als de omkleedkelder met één groot verschil. Deze staat tot een meter van het plafond onderwater. Je hoeft de trap maar af te lopen en je vinnen aan te doen. Een platform maakt dat meer mensen tegelijk hun vinnen kunnen aantrekken.

Maar voor het zover is, eerst koffie. Dan inschrijven gevolgd door een korte briefing. Zoals gezegd omkleden in de kelder. De waardevolle spullen achter slot.
De fles omhangen gaat gemakkelijk. Er zijn tafels beschikbaar, waar je de fles kunt optuigen en omhangen.

PB050040
Het water is 13 graden en het zicht is goed. Er is wel wat zweefvuil. Harry merkt dat bij het fotograferen. Gerrit filmt. Hij heeft er minder last van omdat hij een lamp op de camera heeft, die onder een hoek bijlicht.

De eerste gang is een riflandschap. Dan een piratenschip met kisten vol juwelen en andere buitgemaakte artikelen. Door een gat in de wand kunnen we er in en via het dek er weer uit.
Ook een zilvermijn trekt voorbij ons blikveld. Het gereedschap staat er nog alsof het gisteren gebruikt is.

PB050046
Dan kunnen we ook nog naar de kerk. En bij de kerk is er natuurlijk ook een kerkhof. Van daaruit komen we in de stad. We zweven door de winkelstraat en vergapen ons aan de spullen die er overal in de etalage staan.

Gasometer:
Tauchrevier Gasometer in Duisburg is een grote met water gevulde opslagtank. Het heeft een diameter van 45 meter en een hoogte van 16 meter. De waterdiepte is 13 meter.
Wat heeft dat met duiken te maken?? Veel, want je kan er in duiken.

Wij hebben dat 3 november 2012 gedaan. Het is koud en regenachtig. Maar duikers zijn bikkels.

PB050045Eerst melden bij de receptie in een barak. Logboek, medische verklaring en duikbrevet moeten worden getoond. Omkleden kan ter plekke. Met bolderkarren halen we onze duikspullen, tuigen deze op en rijden ermee naar het bedrijfsterrein aan de overkant van de weg.

Een gil naar boven is voldoende om de jongen die daar staat een liftkooi te laten zakken. Daar passen maximaal 5 duiksets in, dus 2x takelen.
Zelf moet je 77 treden omhoog. Boven een briefing. Er liggen 2 auto’s, een vliegtuig en een set pijpen waar je doorheen kunt. Ook een gemetselde constructie met een nauwe doorgang.

PB030003Verder een toren met een luchtbel, waar je even je hoofd boven water kunt steken. Kun je ook even kletsen.
In- en uitstappen gaat gemakkelijk via een trap. Er zijn ook platforms op diverse dieptes. Het zicht is goed, maar het is wel donker.

 

We maken 2 duiken. De eerste keer hebben we het rijk vrijwel alleen. Dat is de 2e keer wel anders. Een Duitse dame wil graag met ons mee duiken. Hoffelijk als wij zijn, is dat geen probleem.

Tussen de duiken door Erbsensuppe und Brötchen Bratwurst, terwijl de flessen weer gevuld worden.

Nawoord:
Voor wie eens heel wat anders wil, kan dit een leuk dagje uit zijn. Vooral als je met een groep bent, kan het heel gezellig zijn. Industriële objecten hebben een hele andere bestemming gekregen. Zoals gezegd hebben wij er 2 dagtochten van gemaakt, maar ze zijn ook goed te combineren, omdat ze vlak bij elkaar liggen. Wel reserveren van tevoren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief