Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Bergmeerduiken in Oostenrijk

Aan het eind van een jaar ga je weer terugblikken op het afgelopen jaar. Voor dit verhaal ga ik zelfs nog verder terug. Naar eind oktober 2007 om precies te zijn.

Locatie Viecht Oostenrijk

Terugkijkend op gemaakte foto’s komen herinneringen weer boven. We zijn in Oostenrijk, in Viecht (Ober-Östereich).

Met 16 duikers hebben we onderdak gevonden in Landgasthof Kastenhuber. Pal ernaast het duikcentrum Atlantis Qualidive van Franz Pramendorfer. Deze man hebben we ontmoet op BOOT in Düsseldorf. Met zijn bulderende lach heeft hij ons enthousiast gemaakt.
Afgelopen jaar hebben we op zijn stand nog een schnaps met hem gedronken. Hij kende ons nog.

Flusstauchen in der Traun und tauchen in Bergseeën.
Op donderdag ben ik al vroeg bij Gerrit. Ik mag met hem meerijden. Het is 800 km. We schieten goed op tot we bij Regensburg zijn. Er is een ongeluk gebeurd en ruim anderhalf uur lang staan we vast. We hebben zo wel de gelegenheid om met deze en gene een praatje te maken.
Tegen de avond komen we dan in Viecht aan. Het is al donker. Een goede maaltijd en daarna gezellig borrelen. Er ontbreken nog 2 personen. Ook zij staan in een file, maar bij hen duurt het 8 uur, voordat ze verder kunnen. Dat wordt een hele korte nacht. Tot op de dag van vandaag is “Stau” een beladen woord bij deze twee.

baarsDe volgende dag geht’s los. Velen van ons hebben de duikcomputer in de “Bergmode” gezet. Of dat hier nodig is , is discutabel. We zitten maar op 420 m. hoogte. Maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

De rivier is maar 75 meter vanaf ons hotel. Maar daarvoor moeten we wel steil naar beneden. Dat was ons vooraf niet verteld. De oudere duikers onder ons krijgen toestemming om via een alternatieve route per auto de uitrustingen naar beneden te brengen en later weer omhoog.
We beginnen met een Insel-umrundung. Een rondje rond de kerk, maar dan anders. We zien baarzen en een snoek.

snoek1

’s Middags een stromingsduik. Met een busje wordt je stroomopwaarts gedropt en je drijft weer terug naar de duikbasis. Het is leuk, maar niet spectaculair. De stroomsnelheid is fors minder dan bij een driftduik in de Oosterschelde. Ook nu weer baarzen en een enkele snoek.

De volgende dag duiken we in de Attersee, zo’n 20 km verderop. Het zicht is goed. We duiken langs een steile wand. We zien een paar palingen en op de terugweg weer baarzen. Tussen de duiken in, vullen bij duikcentrum Nautilus. Dan maken we daar ook een duik.

hemm11her1111
Er liggen onderwater diverse objecten, die we bijna allemaal wel gevonden hebben. ’s Avonds Wiener Schnitsel und Pommes en daarna de nodige alcoholische versnaperingen.

De Grundlsee ligt wat verder weg. Maar ook daar willen we duiken. Dit meer ligt wat hoger, op 750 m. Het is enkele uren rijden. Het landschap is mooi. De eerste sneeuw is al weer gevallen. We rijden rond het meer om een geschikte instapplaats te vinden. Als we die gevonden hebben , maken we ons gereed om in het heldere water onder te gaan.
Het valt ons een beetje tegen wat we te zien krijgen. Het zicht is wel goed, maar we hadden wat meer vis verwacht.

boot
De laatste dag staat “Scuben” op het programma. Een soort snorkeltocht stroomafwaarts. We springen ongeveer 4 m naar beneden in het stromende water. We zien forellen en enkele barbelen in het snel stromende water. Ook zwemmen er baarzen.

 

Nog een avond gezellig samenzijn in de bar en het is de volgende dag weer tijd om huiswaarts te gaan. Dit keer geen extreem lange files. Ook in Oostenrijk kun je dus duiken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief