Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Haringvlietsluizen nu echt op een kier

De Haringvlietsluizen staan nu echt op een kier. Zout water kan het Haringvliet in stromen en trekvissen kunnen vanaf de Noordzee het Haringvliet op zwemmen. 


Het Kierbesluit trad al in werking in november 2018, maar nu is pas het moment aangebroken dat de instroom van zout water geen gevolgen heeft voor het zoete water. Het gebied blijft immers ook een belangrijke zoetwaterbron voor drinkwater en de landbouw. Daarom is een aantal maatregelen genomen om ondanks de indringing van zeewater het zoet water op peil te houden. Vanwege de droogte van afgelopen zomer stroomde er vanaf de andere kant niet voldoende zoet rivierwater het Haringvliet in en bleven de sluizen gesloten.

Door de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier te zetten kunnen trekvissen als de zalm en zeeforel volop het Haringvliet en achterliggend rivierengebied op zwemmen om daar te paaien. De ‘Rijnoeverstaten’, waaronder Nederland, werken al jaren samen om barrières voor vissen weg te nemen. Daarnaast verbetert de biodiversiteit van het Haringvlietwater door het binnenlaten van zoutwater. En er ontstaan kansen voor nieuwe natuurontwikkeling.

Woensdag is bij vloed één schuif gedeeltelijk opengegaan, meldt NOS.nl.

Dit bericht delen

Avatar
Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *