Harbour Village Bonaire en Cousteau zetten zich in voor oceaanbehoud
Het meest luxe resort van Bonaire, Harbour Village, is een samenwerking aangegaan met Fabien Cousteau, de kleinzoon van de beroemde Jacques Cousteau. Belangrijk doel van dit partnership, is aandacht creëren voor oceaanbehoud, een essentieel onderdeel van het ecosysteem op aarde.
Harbour Village en Cousteau
Een doelmatig partnership waarbij krachten en expertise gebundeld worden. Zo zal Cousteau, als ambassadeur op het resort, betrokken zijn bij internationale bijeenkomsten over de bescherming van zeeën. Harbour Village, al jaren betrokken bij natuurbeschermingsprojecten, treedt op als host en biedt tevens ‘Fabien Cousteau Voyages’ aan. High-end reisavonturen op een NOAA onderzoeksschip en onderzeeër voor exclusieve gezelschappen.
Ocean Learning Centre
Het non-profit Ocean Learning Center van Cousteau in New York, heeft nu ook een locatie in de Caribbean, in het Harbour Villlage resort. Er worden educatieve programma’s aangeboden voor alle leeftijden. Cousteau neemt tevens deel aan speciale bootduiken om met resortgasten unieke duikervaringen te beleven.
“Ik zie Harbour Village als het centrale middelpunt van een belangrijke denktank. Tijdens de internationale bijeenkomsten, wordt er gebrainstormd en naar oplossingen gezocht, ter verbetering van het oceaanbehoud”, aldus Cousteau. Zo wordt er 2x per jaar een internationaal symposium georganiseerd en er vinden meerdere conferenties plaats. “We brengen hier mensen samen, die vanuit verschillende invalshoeken hun ervaring delen. Specialisten die zich dagelijks, in en op het water, met het onderwerp bezig houden, maar ook wetenschappers”.
3-D koraalproject
Fabien Cousteau brengt nog dit jaar, samen met Harbour Village Beach Club, 3-D print technologie naar Bonaire. Het dode koraal vervangen met 3D-prints, zorgt ervoor dat het koraal kan blijven groeien. Deze moderne technologie wordt ingezet, ter ondersteuning van organisaties, die zich al jaren inspannen voor het behoud van koraal. Zo kan, door de natuur een handje te helpen, het groeiproces van koraal worden versneld en dat komt weer ten goede aan het algehele ecosysteem.
“Het rifleven bestaat voor 25 procent uit koraalriffen en vormen $ 67 biljard van de mondiale economische ontwikkeling,” zegt Fabien Cousteau. “Bonaire is een bestemming die al veel natuurlijke en gezonde riffen bezit, en is daarmee bij uitstek geschikt voor het succesvol toepassen van deze techniek. Ons inititatief om 3-D technologie in te zetten, zal binnen afzienbare tijd de beschadigde koraalzones nieuw leven inblazen.”
De techniek van koraal nabootsen met 3-D print werkt steeds beter. Met dezelfde vorm, textuur en kleur trekt het kunstkoraal rondzwevende baby koraalpoliepen aan. Hierdoor ontstaan er weelderige koraaltuinen in de tropische wateren, die er weer voor zorgen dat algen, anemonen, de octopus, krab en nog veel meer waterdieren in leven blijven.
“Het 3-D koraal zal van grote invloed zijn op Bonaire, waar riffen een waardevol onderdeel zijn van het natuurerfgoed. De technologie bewerkstelligt veel meer groei in een korter tijdbestek, doordat het minder arbeidsintensief is, dan de huidige koraalrestauratie technieken”, aldus Cousteau.
Bio-Rock
In tegenstelling tot de traditionele methoden van koraalrestauratie wordt bij de Biorock methode, kunstmatig rif getransplanteerd op metalen structuren. De bijbehorende zonnepanelen worden onder een lage elektrische stroom gezet, die een proces op gang brengen waardoor koraaldiertjes zich hechten aan de structuren. Dit stimuleert de groei van koraal aanzienlijk sneller. Deze technologie wordt al ingezet om eilanden en kustgebieden te beschermen tegen erosie en stijgende zeespiegels.
Harbour Village Beach bezit ideale omstandigheden voor een Bio-Rock project. Direct voor de kust van het resort, bevinden zich 16 rotsen, waaraan de metalen structuren kunnen worden bevestigd. Om te kunnen monitoren worden webcams geplaatst. In de loop van de tijd kunnen er BioRock tunnels komen, die de rotsen met elkaar verbinden. Zo vormen zich dan riffen, ofwel een nieuw habitat voor het onderwaterleven.
Onderwater-koraalkraamkamer
Harbour Village heeft bij het resort een onderwater kraamkamer van koraal aangelegd. Het zijn elkhorn en staghorn koralen die door de duikmasters van het resort worden verzorgd. Gasten kunnen meehelpen met het planten, schoonmaken en transplanteren van koraal. Alles wordt Keurig bijgehouden, zodat de gasten die terugkeren, met eigen ogen kunnen zien hoe het koraal, dat zij hebben aangeplant, is gegroeid. Op de website van Harbour Village is meer info te vinden over de kraamkamer en welke mogelijkheden er zijn om mee te helpen.
Live streaming, onderwateronderzoek met webcams
Er zijn twee onderwatercamera’s, waarvan er één is geplaatst bij de koraalkraamkamer en de andere op de plek waar het volgroeide koraal is getransplanteerd. De camera’s worden gebruikt door studenten, die onderzoek doen naar de oceaan en het proces van koraalgroei. Voor bezoekers is het ook mogelijk om bij daglicht dit groeiprocess online te volgen.
Harbour Village, in samenwerking met Gulliver scholen, biedt studenten de mogelijkheid om ervaring op te doen met veldonderzoek in de Caribbean. Teens4Oceans is een netwerk van studenten in de Verenigde Staten die zich hier intensief mee bezig houdt.
De onderwatercamera’s maken het mogelijk de groei van het koraal en het zeeleven op afstand te monitoren. Er worden diverse methodes gehanteerd en high-definition opnames gemaakt en gearchiveerd. Zo wordt uit de eerste hand ervaring opgedaan en kunnen gegevens en opnames worden verzameld. Het helpt studenten zich te bekwamen in het onderwerp en in sommige gevallen samen te werken met professionele wetenschappers.
3 reacties
bas
Kunnen we ook op de webcam meekijken? Of is het alleen voor de studenten te zien?
Monique Peereland
Beste Bas, je kunt overdag live de beelden van de webcam volgen:
http://www.harbourvillage.com/webcam-en.html
bas
Perfect, ik ga af en toe eens kijken. Ik neem aan dat je met overdag ‘overdag op Bonaire’ bedoelt, bij daglicht.