Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Hanzeschip uit 17de eeuw gevonden in Duitse rivier

Archeologische duikers van de Universiteit van Kiel hebben in de Duitse rivier de Trave het wrak van een 17de-eeuws Hanzeschip gevonden.

Hanzeschip in de Trave. Foto: Christian Howe.
Hanzeschip in de Trave. Foto: Christian Howe.
Hanzeschip in de Trave. Foto: Christian Howe.
Hanzeschip in de Trave. Foto: Christian Howe.

Het wrak werd door de onderwaterarcheologen gevonden vlakbij het punt waar de rivier uitmondt in de Oostzee. Opvallend is dat het erop lijkt dat het schip is gezonken en niet is gekapseisd. Het 400 jaar oude schip had 150 vaten met kalk aan boord.

Wat er van het schip is overgebleven, zijn voornamelijk spanten en grote delen van de lading. De restanten zijn volledig overwoekerd door mossels. Uit onderzoek in drie verschillende laboratoria is gebleken dat het schip halverwege de 17de eeuw is gebouwd, aldus de leider van het onderzoek dr. Fritz Jürgens van het Instituut van Prehistorische en Protohistorische Archeologie van de Universiteit van Kiel. De archeoloog voerde het onderzoek uit met zijn eigen medewerkers en een team van wetenschappelijke duikers van de universiteit. Ook archeologen van andere Duitse universiteiten inspecteerden de resten onder water.

Net op tijd

De ontdekking had niet veel later moeten worden gedaan. De blootliggende delen zijn al aangetast en erosie ligt op de loer. Als er geen maatregelen worden genomen, zal het schip – en daarmee een stuk geschiedenis – binnen niet al te lange tijd verloren gaan. Momenteel worden eventuele vervolgstappen om de resten te behouden nader bestudeerd.

Bijzonder voor de regio

De meeste Hanzeschepen die tot op heden werden ontdekt, bevonden zich in het oostelijk deel van de Oostzee. De vondst van dit schip in het westelijk deel is uniek. Uit de 3D-modellen die van het wrak zijn gemaakt, kan worden afgeleid dat het om een 20 tot 25 meter lang vrachtschip gaat, een echt werkpaard van die tijd.

Toeval

Dat er op de bodem van de Trave iets lag, werd bij toeval ontdekt tijdens een routine-inspectie van de vaarwegen in februari 2020. In augustus 2021 werden duikers naar beneden gestuurd om te controleren of ‘het’ een gevaar vormde voor passerend scheepvaartverkeer. Toen werd geconstateerd dat het om de resten van een schip ging. In november 2021 werd het onderzoek overgenomen door de archeologen die in 13 duiken voldoende (beeld)materiaal verzamelden om tot de huidige conclusie te komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief