Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Boeken / Foto en film

Handboek onderwater filmer helpt je op weg

Onderwaterfilmer Ronald Faber helpt (aankomende) filmers graag op weg. Hij heeft nu een boek uitgebracht: Handboek onderwater filmer.

Decennialang bracht je je fotorolletjes weg, haalde dagen later de foto’s op en met veel plezier bracht je een middag door aan de keukentafel. Met plakstiften, fotostickertjes en stiften maakte je een leuk fotoboek om te laten zien aan familie en vrienden.

Die tijd is intussen wel voorbij. We fotograferen en filmen met onze telefoon en delen steeds meer bewegend beeld. Hele verzamelingen ongestructureerde data belanden zo op de geheugenkaartjes en op harde schijven. Een losse Insta-post is zo gemaakt. Maar hoe maken we hier nu weer herinneringen van?

Handboek

Ronald Faber helpt je met zijn boek Handboek onderwater filmer op weg. Dit handzame boekje met zachte kaft kan mooi in de handbagage mee op reis. Hoewel 128 pagina’s veel lijkt, leest het lekker weg door de praktische beschrijvingen. Daarnaast is er een logische indeling waardoor je eenvoudig een hoofdstuk kunt overslaan.

Zo is het voor de een heel interessant om alles over de geschiedenis van beeldverhoudingen (3:4, 16:9) en van PAL en NTSC-standaarden te weten, of over bestandsopslag bij verschillende videoformaten. Voor de pragmatische filmer die gewoon met zijn smartphone op pad is geweest en een verhaal wil monteren, is een ander hoofdstuk misschien interessanter om open te slaan. Het is dan ook echt met recht een handboek.

Herinneringen delen

Misschien herken je de situatie, waarin je je duikvideo’s wilt delen met de visite. Na een paar minuten kijken verandert het gespreksonderwerp en aan het einde van jouw te lange video gaat het blijkbaar al lang over de voetbaluitslagen.

Aan de hand van herkenbare vraagstukken word je al lezende aan het denken gezet hoe je jouw praktijk kunt verbeteren. Hoe je ervoor kunt zorgen dat de kijker in het begin van je video wordt gepakt, wilt blijven kijken en blijft hangen tot de video is afgelopen. En ook hoe je je publiek vervolgens kunt uitbreiden van die visite tot de online community’s en zelfs bioscopen (oeeh).

Documentaires en films

Wanneer je het boek leest wisselen feitenkennis en de jarenlange ervaring van Ronald elkaar af. Technische hoofdstukken worden opgevolgd door hele praktische toepassingen. Hoe geef ik context aan mijn videolocatie, hoe maak ik een verhaal. Zoals Ronald het beschrijft denk je als beginner al snel: goh, dat had ik zelf ook kunnen verzinnen. En gaan je handen jeuken, om niet alleen je herinneringen beter te kunnen delen, maar ook heuse documentaires en films te gaan ontwikkelen!

Zowel voor beginnende filmers, als voor documentairemakers in de dop is dit boek hét Zwitsers zakmes voor de onderwatervideomakers!

Waar te koop?

Het boek is zowel voor de beginnende als ervaren filmer te gebruiken en is via de webshop van de NOB te koop voor €17,50,- (excl. verzendkosten). Na de zomer van 2023 zal dit boek bovendien gebruikt worden voor de NOB specialisatie Onderwatervideo.

— Richt je aandacht niet op het filmen, maar op het maken van een film! —

Een paar vragen aan Ronald Faber…

Wat is je grootste flater op onderwatervideo gebied?
“Haha, heb je even …? Ik denk het filmen van een haai in Indonesië, al op voorhand overtuigd te zijn van de bijzondere beelden om er vervolgens achter te komen dat je vergeten bent de opnameknop te activeren… Maar het moment en de herinnering neemt niemand me meer af!”

Waar ben je het meest trots in je onderwatervideocarrière?
“De mensen die ik hierdoor heb mogen leren kennen, variërend van beginnende videofilmers tot professionals. En met name het feit dat je door de professionals ook serieus genomen wordt, dat vind ik een groot compliment.”

Wat zou je nog eens willen bereiken?
“Ik zou graag beelden van mezelf (niet mijzelf) terugzien in een of meerdere afleveringen van BBC’s Blue Planet III. Dat lijkt me erg gaaf! En er dan grof voor betaald worden natuurlijk!”

Jaarlijks organiseert de NOB het Open NK Onderwatervideokampioenschap. Wanneer je de inzendingen over de hele linie bekijkt, wat valt je dan op en zou dé ultieme tip zijn voor de deelnemers van 2023?
“Wat opvalt is de stijgende lijn qua kwaliteit. Ik denk dat ik met de video’s waarmee ik medio zes jaar geleden won, nu niet eens in de prijzen zou vallen! Mijn tip: doe wat je leuk vindt, blijf dicht bij jezelf en probeer niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen (de jury). Op die manier zal de kwaliteit van je video alleen maar beter worden. Maar vooral, doe mee! Het verkort je leercurve enorm!”

Op de cover beschrijf je de doelgroep filmers met smartphone, actioncam en compactcamera. Raad je deze doelgroep als volgende stap eerder een professionelere videocamera aan of een andere uitbreiding van de uitrusting? 
Het gaat niet om het gereedschap maar om de vakman! Ik zou me meer richten op de techniek van het vertellen van verhalen en hoe dit in beeld te brengen (cameravoering) dan te streven naar een professionele uitrusting. De kwaliteit van de minder dure camera’s is tegenwoordig zo goed dat je hiermee ook kwalitatief zeer behoorlijke beelden kunt schieten. Dus de aandacht niet richten op het filmen maar op het maken van een film.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief