Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Han Boer viert 80ste verjaardag onder water

Niet veel duikers kunnen zeggen dat ze onder water 80 zijn geworden. Han Boer wel. Alleen had hij geen rekening gehouden met de leden van zijn club… 

P1040630Dinsdagavond 30 augustus is het zo ver – het is tijd voor Hans onderwaterverjaardag. Om 22:30 uur rijdt hij een geheel lege parkeerplaats op bij de duikstek op Zandeiland 4 in Vinkeveen op. Of nee, toch niet helemaal leeg. Er staat 1 klein autootje maar daar zit niemand in.

Han gaat zich alvast voorbereiden op de duik. Meestal is hij wat vroeger dan de afgesproken tijd. Het gaat allemaal niet meer zo snel en dan kan hij op zijn gemakje alles optuigen, klaarleggen en zich omkleden. Hij denkt nog eens terug aan 2 jaar geleden op een duikweekend in Zeeland met ‘zijn’ duikvereniging Scubadoe ‘de Venen’. Tijdens dat weekend zei hij voor de grap dat hij als het zo ver is onder water 80 wil worden. Zelf had hij niet echt meer aan die opmerking gedacht, maar tijdens het duikweekend afgelopen mei begint bijna iedereen in de vereniging er over. Walter, zijn vaste buddy, had toen aangegeven dat hij die dag helaas niet kon om samen met Han zijn onderwaterverjaardag te vieren. Gelukkig bood Jaap onmiddellijk aan om met hem onder water te gaan. En daar zit hij dan, op de vooravond van zijn 80ste verjaardag, aan de waterkant van een heldere Vinkeveense nacht. Om kwart over 11 ziet Han de lichten van een auto. Daar is Jaap, zijn duikbuddy voor vanavond.

Om 10 voor 12 liggen ze in het water om op tijd onder te zijn. Jaap zegt dan nog dat hij de glazen is vergeten om onder water op zijn verjaardag te proosten. Han vindt het wel een goeie grap. Na een mooie duik, die naar het idee van Han wel wat kort was, komen ze weer aan bij de kant. Op het moment dat Han zijn hoofd boven water uit steekt, begint een koor van mensen ‘lang zal hij leven’ te zingen.

Han is overweldigd – bijna alle leden van de duikvereniging, zijn kinderen en kleinkinderen staan hem op de kant op te wachten om zijn 80ste verjaardag te vieren. Ongelofelijk! Gelukkig kunnen we Han niet zien blozen achter zijn masker. Het is natuurlijk donker maar met zijn duiklamp weet hij iedereen te herkennen en te benoemen. Daarna wordt hij door iedereen gefeliciteerd, uit zijn set en pak geholpen, en voor hij het weet staat hij, in het licht van brandende fakkels en lampen, in het middelpunt van de belangstelling. De duikclub heeft een spandoek voor hem gemaakt met duikherinneringen en de kurk knalt om op zijn verjaardag te proosten.

P1050694a

Actief
Han is in oktober 1995 begonnen met duiken en heeft hij op zijn zestigste zijn duikbrevet gehaald bij duikvereniging Scubadoe ‘de Venen’. Vervolgens heeft hij nog een Advanced Opleiding, Medical Trained en Rescue opleiding gedaan. Toen nitrox opkwam, haalde hij ook dat brevet. Hij laat zich elk jaar medisch keuren waarbij hij steeds een complimentje krijgt van de dokter dat hij nog zo’n uitstekende gezondheid en conditie heeft. Han heeft ook zijn vrouw overgehaald te gaan duiken – in 2001 haalde ook zij haar brevet, maar helaas is ze inmiddels overleden. Hij duikt voornamelijk in zoetwaterplassen in de omgeving van zijn woonplaats Breukelen. Twee keer in het jaar gaat hij naar Zeeland wanneer zijn duikvereniging Scubadoe ‘de Venen’ het duikweekend organiseert. Ze verblijven dan op camping Muralt in de Grevelingen. Zelf plakt hij er daar meestal nog een weekje aan. Dan wordt er meestal gedoken in de Grevelingen. Elk jaar probeert Han een duikvakantie te hebben met de club of hij gaat alleen met zijn vaste Buddy Walter. Het duikeiland Bonaire is zijn meest bezochte bestemming. Vorig jaar in 2015 heeft Han zijn kinderen mee genomen op duikvakantie om ze Bonaire te laten zien en te laten beleven wat zijn passie is. Op Bonaire heeft hij met zijn zoon Arjen, net gebrevetteerd,  een aantal duiken gemaakt. Iets om nooit meer te vergeten. Han is jaren lang (van 1996 t/m 2011) de penningmeester geweest van duikvereniging Scubadoe ‘de Venen’.

Hartverwarmend
De reactie van Han op het nachtelijke verjaardagsfeest: «Wat een hartverwarmend gebaar van onze clubleden om een gedeelte van hun nachtrust op te offeren voor mijn “onderwaterverjaardag”! Ik ben jullie dankbaar hiervoor. Nooit had ik dat verwacht: de verrassing was compleet. Ik hoop dat jullie allemaal minimaal 80 worden en dat we dan allemaal nog duikjes maken.»

Wij hopen met onze duikopa Han nog veel duiken te mogen maken!

han 80_1

2 reacties

  1. Heel veel respect. Dat hoop ik op mijn 80ste ook nog te kunnen.
    Van harte, Han.

    REAGEREN
  2. Op zijn zestigste zijn brevet gehaald en zijn tachtigste verjaardag onderwater gevierd. Heel veel respect voor deze meneer!!! Van harte gefeliciteerd, Han!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief