Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Haaienpups in de Waddenzee

Is de Waddenzee inderdaad de kraamkamer voor ruwe haaien? Na de vangst van vier haaienpups is het vermoeden wel versterkt.

Onderzoekers van het project Swimway Waddenzee hebben halfjuli verschillende pasgeboren ruwe haaien gevangen rondom Terschelling en Ameland. De haaien werden gevangen voor onderzoeksdoeleinden. De vangsten sluiten aan bij signalen van garnalenvissers. De garnalenvissers geven aan dat ze af en toe jonge haaien aantreffen in hun vangst wanneer ze in het waddengebied vissen. De eerste expeditie van de onderzoekers bevestigt het beeld dat de Waddenzee wordt gebruikt als geboortegrond voor de ruwe haai. Dat is hoopvol nieuws voor de ruwe haai, waarmee het wereldwijd slecht is gesteld.

Jonge ruwe haai. Foto; Jena Edwards

De ruwe haai

De ruwe haai kan bijna twee meter lang kan worden, en legt grote afstanden af. Door sporadische vangsten van grote vrouwtjes en jonge dieren door garnalenvissers ontstond het beeld dat de dieren de waddenkust op lijken te zoeken om hun jongen te baren. Onderzoekers van NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en Wageningen Marine Research waren in juli twee weken op zee om een beter beeld te krijgen van de aanwezigheid van de ruwe haai. Het is voor het eerst dat er gericht naar de aanwezigheid van deze soort rondom de eilanden is gekeken.

Taggen

Om de functie van de Waddenzee in de levensloop van de ruwe haai nog beter in beeld te krijgen probeerden de onderzoekers de grote vrouwtjes (moeders) te vangen en die te voorzien van een satellietzender. Hiermee kunnen de vissen worden gevolgd en kan worden bepaald wanneer in het jaar ze aanwezig zijn in ons kustgebied. Helaas zijn de grote vrouwtjes tijdens de expeditie niet gevonden. Wel werden er vier pasgeboren haaienpups van 28 tot 37 centimeter aangetroffen, maar deze zijn niet groot genoeg om te voorzien van een zender. De onderzoekers hebben de ambitie om op een later moment nog een keer uit te varen en dan volwassen dieren te vangen om te kunnen zenderen.

Grote vragen

Het onderzoek naar haaien moet helpen bij het beantwoorden van één van de vele vragen die er zijn over de Waddenzee en vis: hoe gebruiken grote vissen de Waddenzee? Binnen het project Swimway Waddenzee zijn onderzoekers ook nog op zoek naar antwoorden op vragen als ‘wat betekenen schelpdierbanken voor vis’ en ‘hoe gebruiken schoolvormende vissen de Waddenzee?’. Meer informatie over het project en de andere onderzoeksvragen vind je op www.swimway.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief