Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Haaien zoeken in Waddenzee

De Waddenvereniging en garnalenvissers gaan samen onderzoek doen naar het aantal haaien in de Waddenzee. Alle haaien die de vissers per ongeluk in hun netten vangen, krijgen een merkje in de rugvin.

Verder worden ook de soort haai, lengte, geslacht en vangstlocatie genoteerd en daarna wordt het dier teruggezet. “We hopen zo een beter beeld te krijgen hoe de haaienpopulatie er in het waddengebied voor staat”, zegt een woordvoerster van de Waddenvereniging vrijdag.

Steeds vaker wordt door beroeps- en sportvissers melding gemaakt van haaien gevangen rond en vanaf de Waddeneilanden. Hun aantal lijkt daarom toe te nemen, maar de huidige monitoringsprogramma’s bieden te weinig inzicht hoe het er werkelijk voor staat, aldus de Waddenvereniging. Die heeft daarom de handen ineen geslagen met garnalenvissers.

Gemeenschappelijk doel

De Waddenvereniging en de garnalenvissers waren in het recente verleden niet altijd even goede vrienden, erkent de woordvoerster. “De haai is, omdat die een sleutelpositie inneemt in het voedselweb, een belangrijke graadmeter voor de visstand. We hebben een gemeenschappelijk doel.”

Van oudsher kende de Waddenzee een gezonde haaienstand. Het ging vooral om (gevlekte) gladde en ruwe haaien. Vanaf de jaren zeventig zijn de aantallen van deze roofvissen sterk afgenomen.

In de Zeeuwse delta worden al enkele jaren in samenwerking met sportvissers haaien gemerkt. Zo’n honderd zijn inmiddels terug gevangen. Daaruit valt af te leiden dat ze langs de Nederlandse kust deels noordwaarts trekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief