Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Laatste kans voor haaien

Onderzoeken laten zien dat haaien wereldwijd bedreigd worden door overbevissing en klimaatverandering. In de afgelopen 60 jaar zijn populaties met ruim 70% afgenomen. Schrikbarend en alarmerend.

Foto: Peter de Maagt.

Al meer dan 400 miljoen jaar zijn haaien de ongekroonde koning van de oceaan. Twee recente studies laten echter zien dat als we niet oppassen, grote haaien kunnen uitsterven. Ongereguleerde visserij, in combinatie met effecten van klimaatverandering, zorgen ervoor dat er steeds minder plekken overblijven waar haaien veilig zijn.

70% minder haaien

Een analyse van haaienvangsten in de laatst 60 jaar, die gisteren is gepubliceerd in Nature, laat zien dat de populaties van iconische haaiensoorten zoals hamerhaaien, witpunthaaien en makreelhaaien meer dan 70% zijn afgenomen. Deze afname is direct te correleren aan ongelimiteerde visserij, met name (bij)vangsten in de ‘longline’ visserij op open zee.

Lang werd gedacht dat de oceanen zo groot waren dat het onmogelijk was om deze leeg te vissen, en zelfs toen zichtbaar werd dat sommige haaiensoorten sterk afnamen, werd dit als een lokaal probleem gezien en niet als een wereldwijde crisis. “Wat deze studie zo bijzonder maakt is dat er datasets van over de hele wereld naast elkaar zijn gelegd”, zegt Dr. Paddy Walker, directeur van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging. “De onderzoekers hebben archiefgegevens van de afgelopen zestig jaar bij elkaar gezocht uit bronnen die nog niet eerder waren gepubliceerd. Door gebruik te maken van robuuste statistische analyses ontstaat een uniek beeld van het verdwijnen van haaien uit alle zeeën en oceanen en de invloed hierop van de mens. Dit toont eens te meer dat een wetenschappelijk kennis nodig is om deze soorten beter te kunnen beschermen.”

Geen ontsnappen mogelijk

Europese wetenschappers publiceerden vorige week een studie naar de effecten van de opwarming van zeeën door klimaatverandering op grote haaien. Zij constateren dat opwarming zorgt voor minder zuurstof in diepere waterlagen, waardoor deze niet langer toegankelijk zijn voor haaien. Juist deze uitwijkmogelijkheid naar diep water zorgen ervoor dat haaien de lijnen van de vissers kunnen ontlopen. Het grote Nature-onderzoek bevestigt dit: de belangrijkste reden dat de oceanische witpunthaai vrijwel volledig is weggevist (98% van de soort is verdwenen), is dat deze haai alleen maar in bovenste 20 meter van de waterkolom zwemt en vrijwel nooit duikt. Dit maakt de soort tot een eenvoudige prooi voor vissers.

Het is nog niet te laat, maar we moeten snel in actie komen”, aldus Irene Kingma, hoofd beleid van de NEV. “Er zijn voorbeelden van over de hele wereld van soorten die zijn hersteld nadat strikte beschermingsmaatregelen zijn genomen. In Europa zien we bijvoorbeeld dat de haringhaai en de vleet voorzichtig herstellen nadat er een verbod op de vangst kwam dat streng werd nageleefd. Ook de meest iconische haai van allemaal, de grote witte haai, staat er wereldwijd weer beter voor door betere bescherming. Voor de soorten in de open oceaan is het echt essentieel dat er snel internationale afspraken komen om de vangst zo veel mogelijk te beperken.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief