Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws / Zuidelijk Afrika - algemeen

Haai landt verkeerd

Prachtig! Witte haaien die meters boven het water uit springen in Zuid-Afrika. Alleen dan moeten ze niet op je boot landen.

Dat overkwam een onderzoeksteam van Oceans Research in Mosselbaai vorige week. Een drie meter grote witte haai kwam letterlijk op hun onderzoeksschip Cheetah terecht.

De Nederlandse onderzoekster Dorien Schröder was al vanaf 7.30 uur die dag met sardienen aan het chummen. Binnen een uur hadden zij en de zes teamleden de nodige activiteit rond de boot gezien en minimaal vier haaien waargenomen. Vervolgens was het een minuut of vijf rustig rond de boot.

Dorien vertelt: «Ik hoorde een hoop lawaai en zag ineens een grote witte haai in de lucht hangen, precies boven de plek waar één van de teamleden aan het chummen was.» Direct kwam ze in actie en trok ze het teamlid naar de andere kant van de boot. Precies op tijd, want de drie meter lange haai – toch zeker 500 kg zwaar – landde boven op de kisten waar de brandstof en het aas waren opgeslagen. De haai lag slechts half op de boot en de bemanning hoopte dat het dier OceansResearch__3_het water in zou glijden. Maar in plaats daarvan trok het dier zichzelf verder de boot op en begon om zich heen te slaan, waarbij de nodige apparatuur en ook brandstofleidingen vernield werden.

Direct werd alarm geslagen. Totdat hulp arriveerde, hield Dorien de kieuwen van de haai nat. Vervolgens probeerde Dorien samen met haar collega’s het dier het water in te krijgen door een touw aan de staartvin te knopen en het andere uiteinde van het touw aan het schip dat hen te hulp was geschoten, maar het bleek onmogelijk om het dier het water in te krijgen. De havendienst van Mosselbaai werd gewaarschuwd met het verzoek om een kraan waarmee het zware dier weer in het water getild kon worden. Ondertussen werd het onderzoeksschip met haai en al richting haven gesleept.

In de haven werd een waterslang in de bek van de haai gehangen zodat de kieuwen nat bleven. Een schip met kraan (de Smit Lombak) kwam langszij liggen, waarna de haai met behulp van de kraan het water in getrokken werd. Zodra het dier in aanraking met het water kwam (en de touwen snel waren losgesneden), zwom het dier richting de havenmond.

OceansResearch__4_   OceansResearch__5_

Eind goed, al goed? Nee, het dier zwom niet de open zee in, maar kwam op een klein strandje in de haven terecht. Direct schoten de mensen van Oceans Research weer te hulp en probeerden de haai de goede kant op te leiden. Maar keer op keer lukte het niet. Uiteindelijk hebben de ‘hulpverleners’ de haai aan touwen weggetrokken van de strand. Pas een kilometer buiten de haven leek het dier zijn richtingsgevoel weer terug te hebben en werden de touwen losgemaakt.

Gelukkig zijn er bij dit incident geen slachtoffers gevallen. Oceans Research is zich bewust van het risico dat bestaat als je met zulke grote dieren werkt. Belangrijk is dat je in deze en andere situaties op de juiste manier reageert.

Foto’s en informatie: Oceans Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief