Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Grote schoonmaak in de zuidelijke Noordzee

Het duikteam van Duik de Noordzee Schoon is afgelopen weekend in Scheveningen gestart met een grote schoonmaakactie in de maand juni. Op 20 verschillende wrakken verwijderen de duikers de komende weken afval, plastics verspeelde visnetten, vislood en andere rommel.

De impact van rivierplastics is bij de uitstroom van de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde is groot. Als afval uit zee niet wordt geborgen, valt het op korte of lange termijn uiteen en verdwijnt het in het milieu. Het duikteam duikt voor de kust van Zuid-Holland, Zeeland en België. In dit gebied wordt eerst in de weekenden een voorverkenning gedaan om vervolgens vanaf 18 juni voor 9 dagen de Noordzee op te gaan.

Scheepswrakken zijn biologische hotspots in zee. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op de wrakken. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken omdat hier veel haakpunten aan zitten. Het afval is moeilijk te bergen omdat het vast zit of deels onder het zand is verdwenen. De 35 vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee schoon verwijderen het afval voorzichtig met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren.

Foto: Udo van Dongen/Stichting Duik de Noordzee Schoon
Foto: Joost van Uffelen/Stichting Duik de Noordzee Schoon

Op World Oceans Day bracht demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen een bezoek aan de vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon  om hen te steunen in hun actie. Op 8 juni wordt jaarlijks wereldwijd extra aandacht gevraagd voor de oceanen die momenteel ernstig bedreigd worden. Schone en gezonde oceanen zijn van levensbelang.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief