Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Grotduiker wacht enkele dagen op redding

Op Mallorca hebben afgelopen weekend reddingswerkers al het mogelijke moeten doen om een grotduiker te redden.

foto: Facebook

De Cova de sa Piqueta werden in de negentiende eeuw ontdekt, strekken zich zeker 3 kilometer uit en zijn nog niet geheel in kaart gebracht.
De 54-jarige Xisco Gràcia Lladó kreeg naar vermeld problemen met zijn duikfles, waarna hij nog net een ondergrondse grot met lucht kon bereiken. Hij was op dat moment 900 meter van de ingang van de grot verwijderd.
Zijn buddy ging terug naar de ingang van de grot om hulp te halen. Hij wist de hulpdiensten te alarmeren, maar deze konden niet via de grot naar de achtergebleven duiker toe, omdat het zicht inmiddels geminimaliseerd was. De zoektocht via het water moest stilgelegd worden tot de volgende ochtend.

Hulpdiensten probeerden vervolgens van boven af de man te bereiken door een gat te boren, in de hoop dat ze hem zo in ieder geval van verse lucht, water en voedsel te kunnen voorzien. Ze wisten een gat van 37 meter te boren, maar konden de man niet  bereiken,.

48 uur nadat zijn buddy Xisco had moeten achterlaten, wisten reddingsduikers John Freddy en Bernat Clamor hem toch via het water te bereiken. Zijn buddy kon een goede routebeschrijving geven kon op een gedetailleerde kaart aangeven waar Xisco zich ongeveer bevond. De eerste twee reddingswerkers konden de man voorzien van water en voedsel.
Xisco werd gevonden in een ruimte van minder dan 20 vierkante meter. Hij had daar een kleine poel zoet water waarvan hij kon drinken. Aan reddingswerkers gaf hij aan elk besef van tijd verloren te hebben. Hij dacht dat hij al 5 dagen vast zat. Hij had het boren kunnen horen en was bang geweest dat de reddingspogingen mislukt waren, toen hij hoorde hoe het boren stopte.
Nadat hij gevonden was door John Freddy en Bernat Clamor, kon een speciale eenheid van de Gardia Civil, de Grupo Especial de Actividades Subacuáticas (GEAS), getraind in grotduiken, hem terug begeleiden naar de ingang.

Vanmorgen kon Xisco naar de oppervlakte gebracht worden, verzwakt maar fysiek schijnbaar in orde. Hij is opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis ter controle.

De reddingsoperatie wordt omschreven als één van de meest complexe acties in jaren op Mallorca, waarbij meer dan 60 reddingswerkers betrokken waren.

Details over de oorzaak van de problemen zijn nog niet naar buiten gebracht, alleen dat de man in goede gezondheid gered is.

Bron: Diariodemallorca

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief