Groene Camera gaat nu ook onder water
De Groene Camera, de grootste fotowedstrijd voor natuurfotografen, voegt een nieuwe categorie toe: onder water. Doe je ook mee?
In 2025 vindt de negende editie plaats van de Groene Camera, de grootste natuurfotoprijs van de Lage Landen.
De fotowedstrijd bestaat uit drie hoofdonderdelen: Natuurfotograaf van het jaar, Natuurtalent van het jaar en Natuurfoto van het jaar. Dit laatste onderdeel valt uiteen in acht verschillende categorieën, waaronder nu ook de categorie onderwater.
Aanleiding voor het toevoegen van deze categorie is de realisatie van PiXLife Nature Xperience op de Brouwersdam. Een natuurbelevingscentrum met de focus op fotografie, vogels en onderwaternatuur. Voor de onderwaternatuur is er onder andere een permanente expositie met onderwaterfoto’s uit de Grevelingen en de Oosterschelde. De expositie is in samenwerking met de Nederlandse Onderwatersport Bond gerealiseerd.
Met deze foto won Luc Rooman in 2024 de categorie Dieren.
Uniek aan de Groene Camera is dat uitsluitend foto’s gemaakt in Nederland of België mogen worden ingezonden. Hierdoor staat de natuur van de Lage Landen centraal en ontstaat bovendien een gelijk speelveld voor de deelnemende fotografen. Overzeese gebieden vallen buiten de scopus. Foto’s mogen maximaal vijf jaar oud zijn, verdere regels zijn opgenomen in het wedstrijdreglement.
Het jaarlijkse aantal inzendingen ligt tussen de 6.000 en 8.000 foto’s. Deelnemers maken kans op een prijzenpot van in totaal ruim 8000 euro aan waardebonnen van CameraNu. De winnende foto’s worden geëxposeerd in MUSEON-OMNIVERSUM in Den Haag. In het weekend van 15 en 16 maart vindt de prijsuitreiking plaats in PiXLife Nature Xperience op de Brouwersdam.
Via www.groenecamera.nl kunnen deelnemers hun foto’s insturen. De kosten voor deelname bedragen € 17,50 (voor 10 foto’s). Inzenden kan tot en met 10 februari 2025.
De jury bestaat dit jaar onder andere uit Karin de Jonge (professioneel natuurfotograaf), Bart Heirweg (Vlaams landschapsfotograaf), Auke-Florian Hiemstra (bioloog en onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center), Peter de Haan (directeur van Museon-Omniversum), René Lipmann (onderwaterfotograaf) en Robin Kraaij (ecoloog).