Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Greenpeace boekt ‘tonijnsucces’

Thai Union (die van John West) komt met veelbelovende maatregelen. Dankzij 2 jaar actievoeren door Greenpeace met steun van 700.000 tonijnliefhebbers, is dit wat er verandert op zee…


Greenpeace begon twee jaar geleden een wereldwijde campagne gericht op Thai Union. Als ’s werelds grootste inblikker van tonijn heeft dit bedrijf grote invloed op de manier waarop er gevist wordt. Zolang zij de schadelijke vismethoden en moderne slavernij tolereren, zou er niks veranderen.

Twee jaar lang riep Greenpeace Thai Union ter verantwoording. Bij de fabrieken van Thai Union zelf en bij dochtermerken als John West, maar natuurlijk ook op zee. De actie vond grote navolging: maar liefst 700.000 supporters uit heel de wereld steunden de oproep aan Thai Union om verantwoordelijkheid te nemen.

Succes: 4 beloften van Thai Union
Vandaag meldt Greenpeace trots dat Thai Union met een stevig maatregelenpakket komt dat illegale visserij, overbevissing en schending van mensenrechten op alle visserijschepen moet tegengaan. Dit zijn 4 belangrijke veranderingen die Thai Union wil doorvoeren:

  • 50 procent minder lokvlotten in 3 jaar
  • een deel van de langelijnvisserij wordt vervangen door meer duurzame vismethoden, zoals pole & line en sleephengelvisserij
  • een Code of Conduct moet vanaf 2018 zorgen voor eerlijke en humane behandeling van de werknemers op schepen
  • onafhankelijke controleurs gaan toezien op naleving van de maatregelen.

Het echte werk begint nu pas
Ver op zee kon de tonijnvisserij buiten het zicht van consumenten opereren. Afnemers zoals Thai Union negeerden hun slopende en illegale praktijken. Met deze omslag erkent Thai Union de misstanden en neemt het voortouw in verbetering. Om echt verschil te maken, moet het bedrijf flink aan de slag. Greenpeace zal samen met andere ngo’s en vakbonden erop toe te zien dat Thai Union het leven op en in zee daadwerkelijk verbetert.

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *